nieuws

Acties in binnenstad Breda komen hard aan

bouwbreed Premium

breda – FNV Bouw heeft gisteren een gevoelige snaar geraakt door acties te organiseren in de binnenstad van Breda. Op een aantal cruciale bouwplaatsen hebben ruim 95 bouwvakkers het werk neergelegd. Ook vandaag wordt er niet gewerkt op deze locaties.

Zo ligt de bouw van Topolis in het Valkenbergpark van Breda voor twee dagen plat. Dit paviljoen is een cadeau van ruim 140 bouwbedrijven en toeleveranciers in de bouw aan de gemeente Breda. De stad viert dit jaar zijn 750-jarig bestaan. ‘Een bewuste actie, die ons hier in de regio veel aandacht oplevert’, stelt actieleider en regiohoofd J. van der Borgt van FNV Bouw Zuidwest-Nederland. ‘Dit is een mooi cadeau van de bouwbedrijven aan de gemeente, maar wij willen ondertussen ook getrakteerd worden. Vertraging komt vooral hier hard aan, dat is zeker.’ Als alternatief hebben de actievoerders een picknickmand aangeboden aan de gemeente. ‘Dat is ons presentje voor het jarige Breda.’ Topolis moet eind april gereed zijn. Vooralsnog is onduidelijk of die streefdatum nu in gevaar komt. Van der Borgt is tevreden over het feit dat veel leden gehoor hebben gegeven aan de stakingsoproep. ‘Er staan nu een aantal onderaannemers duimen te draaien, maar morgen kunnen ze weer gewoon aan de slag. Voor de rest van de week hebben we nog meer leuke verrassingen in petto.’ Volgens Van der Borgt schuilt het conflict met de werkgevers vooral in de toon waarop wordt onderhandeld. ‘Ik vind het onbegrijpelijk dat er door een aantal mensen op zijn ‘Pim Fortuyns’ gepraat wordt, alsof het poldermodel verleden tijd is. Het is jammer dat we om een klein akkefietje niet tot een akkoord kunnen komen. Dat we dan gaan staken is logisch. Maar daar zijn we zelf ook niet blij mee. Onze leden werken liever gewoon door’, aldus Van der Borgt.

Reageer op dit artikel