nieuws

Actiepakket bonden bevat negen punten

bouwbreed

amsterdam – De vakbonden krijgen brede steun van hun leden om met onverwachte acties de werkgevers te dwingen naar de onderhandelingstafel terug te keren. FNV Bouw, de Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps willen onberekenbaar toeslaan tot de directies de acties beu zijn.

Actiepakket bonden bevat negen punten

Op zes bijeenkomsten in het land onderschreven actievoerders de eisen van de vakbond. ‘Deze keer gaan we niet voor de grote getallen. We kiezen voor de verrassing’, aldus CNV-bestuurder G. Wildeman gistermiddag in de Docklandshal van de NDSM-werf te Amsterdam. ‘De ene dag treffen we grote projecten; de volgende dag gaan we naar de kleine aannemers. Zo slaan we de komende weken toe. Zodat werkgevers voortdurend in angst zitten: wanneer is mijn project aan de beurt?’ In Amsterdam – net als Heerenveen, Arnhem, Weert, Roosendaal en Schiedam – waren vele honderden bouwvakkers met het busje van de baas naar hun actiebijeenkomst gereden. De parkeerplaatsen waren vol wagens in de kleuren van HBG, BAM Wilma en een firma als loodgietersbedrijf L. Sa uit de Amsterdamse Witbolstraat. ‘Geweldig hoe al deze mensen hier zijn om voor hun cao op te komen’, geniet timmerman H. Mayen (59) van aannemerij Schreurder. ‘Als de bond me oproept, ben ik er zo. Zo hoort dat. Of voor mij de kwestie van de reiskosten een zwaar punt is? Nou nee. Ik rij uitsluitend op de fiets. Als het werk verder weg is, nemen ze de jongelui maar’. Eenstemmig klinkt uit de kelen van de vakbondsbestuurders dat de werkgevers vanaf de eerste dag de onderhandelingen hebben gesaboteerd. Algemeen-secretaris N. Schotanus van FNV Bouw: ‘Sinds december hebben we zes keer onderhandeld. Dat lijkt mooier dan het is. Want eigenlijk ging het bijna nergens over.’

Belazerd

Zowel Wildeman als Schotanus verwijten de werkgevers minachting van hun personeel en zeggen zich belazerd te voelen door het onfatsoen waarmee de werknemers worden geschoffeerd. ‘Op 31 december was de bouw-cao afgelopen. Het hele jaar hebben jullie keihard gewerkt. Vaak onder hoge werkdruk, want er is nog steeds heel veel werk voor te weinig mensen. Op 1 januari hadden jullie al een stevige loonsverhoging moeten hebben. Loon naar werken, noemen ze dat’, warmt Schotanus de vakbondsleden op voor actie. De vakbond trekt ten strijde met een actiepakket van negen punten. Bovenop de prijscompensatie wordt per 1 januari een loonsverhoging geëist van anderhalf procent. Op de wensenlijst staat de komst van een winstdelingsregeling, 4 procent extra op alle uitkeringen en toeslagen plus indexering van alle vergoedingen. Andere eisen zijn: volledig loon bij ziekte, aanvulling op de wao in het eerste jaar tot 80 procent, loongarantie voor terugkerende wao’ers en zieken, een regeling voor onbegaanbare bouwterreinen en meer seniorendagen.

Reageer op dit artikel