nieuws

Aanbesteding fietsbrug op fraude onderzocht

bouwbreed Premium

nijmegen – NS Railinfrabeheer en de Nijmeegse demissionair wethouder P. Depla willen de mislukte aanbesteding van fietsbrug De Snelbinder over de Waal voorleggen aan de commissie Bouwfraude. Gesprekken met aannemer Heijmans, die als laagste inschrijver met nog een veel te hoge aanneemsom op de proppen kwam, zijn op niets uitgelopen.

De Europese aanbesteding van de fietsbrug, die gekoppeld wordt aan de spoorbrug en De Waalsprong met het centrum van Nijmegen moet verbinden, liep eind vorig jaar vast toen bleek dat de inschrijvingen ver boven de begroting voor de nieuwe brug uitkwamen. Holland Railconsult berekende de kosten voor de opdrachtgevers op 11,6 miljoen euro, maar zelfs de laagste inschrijver Heijmans bleef met een bedrag van ruim 18 miljoen 60 procent boven de begroting. De gemeente Nijmegen en Railinfrabeheer bliezen de aanbesteding af en vonden vervolgens onderhands twee bouwcombinaties die het werk voor 12,7 miljoen euro konden uitvoeren. Uit een evaluatie van de aanbestedingsprocedure door RIB komt naar voren dat twee geselecteerde aannemers zich om onduidelijke redenen hebben teruggetrokken uit de procedure. Van de vier overgebleven aannemers diende alleen Heijmans een uitgewerkte begroting in. De drie anderen stuurden slechts een velletje papier met daarop het inschrijfbedrag. Depla wil nu voor de gemeenten in het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN) een expertisebureau voor aanbestedingen instellen om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van de positie van vooral de kleinere gemeenten. Bouwbedrijf Welling uit Didam en het Belgische staalbedrijf Victor Buyck beginnen dit voorjaar aan de bouw van de brug. Heijmans verklaarde gisteren nog niet te kunnen reageren op de kwestie.

Reageer op dit artikel