nieuws

Verbetering kwaliteit wonen blijft achter

bouwbreed Premium

Verbetering kwaliteit wonen blijft achter

den haag – De kwaliteit van het wonen verbetert voorlopig nog niet en het tekort dreigt weer op te lopen. Oorzaken zijn de hogere woningbehoefte en de achterblijvende productie. Staatssecretaris Remkes (volkshuisvesting) schrijft dit aan de Tweede Kamer. De stedelijke vernieuwing komt op gang, maar nog niet snel genoeg. Remkes wijt dit aan de hoge doelstellingen en de gespannen situatie op de woningmarkt. Als de stedelijke vernieuwing in het huidige tempo doorgaat, voldoen veel wijken in 2010 nog niet aan de wensen van bewoners. Daardoor vertrekken nog meer mensen in de midden- en hogere inkomens uit de steden. Om dit proces te stoppen is een hogere nieuwbouwproductie nodig. De maatregelen uit de taskforce woningbouwproductie moeten hier soelaas bieden. Het meest verwacht de staatssecretaris van het reserveren van ruimte voor woningbouw in streekplannen, instellen van herstructureringszones, instellen van aanjaagteams en stroomlijnen van de regels. De verkoop van huurwoningen ligt 35 procent lager dan de rijksambities, maar wel behoorlijk boven de huidige praktijk en de voornemens van de regio’s. Remkes verwacht dat het vermogen van de corporaties groeit tot 12,3 miljard euro in 2005.

Reageer op dit artikel