nieuws

Veiligheidscampagne moet aantal ongelukken in België beperken

bouwbreed Premium

brussel – Onder het motto ‘De bouw, ons werk, ons leven’ begint vandaag in de Belgische bouw het ‘Jaar van de Veiligheid’, dat duurt tot juni 2003.

De twee belangrijkste doelstellingen zijn een vermindering van het aantal ongevallen (gemiddeld 23 doden per jaar) en het verbeteren van het welzijn van de bouwvakkers, zegt het Nationaal Actiecomité voor Veiligheid in de Bouw (NAVB), een organisatie waarin de bouwvakbonden ACV Bouw en het ABVV alsmede de werkgeversorganisaties in de bouw, de Confederatie Bouw en Nacebo, zijn vertegenwoordigd. Zij zijn samen met tal van andere instellingen en organisaties en de overheid de stuwende kracht achter de veiligheidscampagne, die ruime aandacht zal krijgen op radio en televisie en in de geschreven pers.

Partners

Behalve de bouwvakkers zelf behoren ook hun partners,  de aannemers, architecten en bouwopdrachtgevers tot de doelgroep van de groots opgezette veiligheidscampagne. De architecten worden opgeroepen te bewijzen dat creativiteit en veiligheid kunnen samengaan, de aannemers wordt voorgehouden dat hun bouwplaatsen alleen kunnen renderen al ze de veiligheid niet verwaarlozen en de bouwheren wordt erop gewezen dat zij volgens de wet medeverantwoordelijk zijn voor de veiligheid op de werf. ‘Ook de positieve invloed die de echtgenote op de bouwvakker kan hebben, mag niet worden onderschat’, zo luidt een van de boodschappen die het NAVB de bouwvakkers meegeeft. In België is 43 procent van de dodelijke ongelukken in de bouw te wijten aan een val. Volgens het NAVB is het veiligheidsbewustzijn in de Belgische bouw de afgelopen tien jaar aanzienlijk toegenomen. Het aantal ongelukken daalde tussen 1990 en 2000 met eenderde en de ernst van de ongelukken zelfs met 40 procent.

Reageer op dit artikel