nieuws

Veiligheid slecht, maar reactorgebouw goed

bouwbreed

Frans van Velden petten – ‘Ik denk dat de veiligheid ondergeschikt wordt gemaakt aan de commercie, maar dat uit zich nog niet in gebrek aan bouwkundig onderhoud.’ Dat zegt Paul Schaap, de operator van de Nuclear Research and Consultancy Group (NRG) die de teruglopende veiligheid in het bedrijf naar buiten bracht. Directievoorzitter Schatborn heeft gistermiddag op aandrang van minister Pronk besloten de reactor stil te leggen.

Het is niet helemaal duidelijk waarom juist nu opwinding ontstaat over het veiligheidsbeleid van de NRG in Petten. De Kernfysische Dienst (KFD) van het ministerie van VROM heeft in 1999 al een waarschuwing gegeven. Naar aanleiding van het zwartboek van Schaap heeft de KFD in 2001 ook een aantal eisen gesteld. Het Joint Research Centre (JCR) van de Europese Commissie zegt al bezig te zijn met het verbeteren van de organisatie. De NRG is in 1998 opgericht door het Energie Centrum Nederland (ECN) en KEMA. Het maakt deel uit van het Institute of Energy (IE), onderdeel van het JCR, dat direct onder de verantwoordelijkheid van eurocommissaris Philippe Busquin valt.

Haarscheur

De toenemende onveiligheid van de bedrijfscultuur was dus al lang bekend bij de politiek en de pers. Toch ontstond pas vorige week opwinding over een scheurtje in het drukvat van de hogeflexreactor in Petten. Volgens B. van der Schaaf van NGR gaat het om een haarscheurtje dat technisch binnen de grenzen van de voorschriften valt. Het is bekend sinds de oplevering in 1984 en voor het laatst in de zomer van 2001 onderzocht. Mogelijk is het iets groter geworden. Herhaalde analyse heeft uitgewezen dat de haarscheur geen kwaad kan, vertelt Van der Schaaf. ‘De ultrasone techniek waarmee wij het drukvat onderzoeken is verbeterd. We weten niet of het scheurtje groter is of de techniek meer laat zien. We waren van plan de haarscheur tijdens de zomerstop opnieuw te onderzoeken’, aldus Van der Schaaf. Hij vermoedt dat de plotselinge aandacht is ontstaan door het openbaar worden van documenten van de KFD.

Isotopen

‘De hogeflexreactor is eind jaren ’50 gebouwd voor onderzoek naar bouw- en splijtstoffen. De belangstelling voor de ontwikkeling van kernreactoren is echter teruggelopen’, legt Paul Schaap uit. Hij is operator van de kernreactor maar drie maanden geleden als klokkenluider door de directie naar huis gestuurd. Schaap: ‘De reactor staat in een grote stalen koepel. Daar zitten echt geen scheurtjes in. Hij wordt regelmatig getest en is potdicht.’ De behuizing van de reactor is oud, maar perfect onderhouden. Ook het vat en de apparatuur verkeren in goede staat. ‘Ik ben niet bang voor dat scheurtje. Het gaat om de veiligheidscultuur’, aldus Schaap. De reactor wordt steeds meer voor commerciële productie gebruikt. Vooral de productie van isotopen voor het Amerikaanse bedrijf Tyco Mallinckrodt weegt zwaar. Mallinckrodt is in 2000 overgenomen door Tyco, het bedrijf dat voor 8 miljard dollar overnames heeft verzwegen en daarom in één adem wordt genoemd met Enron.

Reageer op dit artikel