nieuws

Van der Valk en gemeente vragen extern advies

bouwbreed

tiel – De gemeente en het Van der Valk-concern hebben beide een adviesbureau benaderd om onderzoek te doen naar het instorten van het parkeerdek van het motel in Tiel. Gistermiddag overlegden beide partijen hoe dat onderzoek het beste kan worden aangepakt. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de instorting is.

Volgens de bouwers van de Betuweroute lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat hun werk, aan de overkant van de snelweg, de schade heeft veroorzaakt. De wegbeheerder van de A15 meldt dat er geen werkzaamheden hebben plaatsgevonden, behalve het plaatsen van barriers en het schoonmaken van het wegdek. Van der Valk heeft Arcadis uit Arnhem in de hand genomen, de gemeente heeft Adviesbureau voor Bouwtechniek ABT uit Velp benaderd. Zondagmiddag rond kwart over vijf stortte een deel van een parkeerdek van motel Van der Valk in Tiel in. Het gaat om de noordwestelijke hoek van het gebouw, zichtbaar vanaf de autosnelweg. Het motel ligt pal naast de A15 tussen de afrit Tiel en de bruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal. Aan de noordzijde van de weg komt de Betuweroute, ter plaatse op hetzelfde niveau als de autosnelweg. ìHet laatste heiwerk is in augustus verricht, voor de landhoofden van het viaduct Industriewegî, aldus een voorlichter van de Betuweroute. ìOp het moment gebeurt er eigenlijk niet veel. Langs de zuidzijde van de autoweg komt een geluidsscherm. Die werkzaamheden beginnen in maart.î J. van den Nieuwenhuyzen, schoonzoon van Gerrit van der Valk, stelt echter dat trillingen van de werkzaamheden de schade kunnen hebben veroorzaakt. Het motel zou de laatste weken last gehad hebben van trillingen. Bedrijven in de omgeving zoals De Lange Group en Mettler-Toledo hebben echter niet gemerkt dat er recent heiwerken zouden zijn uitgevoerd. De onderzijde van het parkeerdek vormt het onafgewerkte plafond van een ruimte die wordt gebruikt als beursvloer. Door een grote deur kunnen standhouders hun auto met computers of tweedehands spullen naar binnen rijden. De hal werd ook gebruikt als zaal voor het afnemen van examens. Een woordvoerder van Van der Valk zegt dat er geen reden is voor twijfel aan de constructie. ìDe vergunningen zijn verkregen en de normale inspecties uitgevoerd, dus alles moet in orde zijn geweest.î Medewerkers van het bouwbedrijf Van der Valk hebben de brandweer advies gegeven over de constructie van het gebouw.

Reageer op dit artikel