nieuws

Supercondensator houdt elektranet op spanning

bouwbreed

Een supercondensator voorkomt dat het openbare elektriciteitnet bij piekbelastingen niet voldoende energie kan leveren. Dezelfde condensator in een kleiner formaat vergroot de acceleratie van elektrische voertuigen.

Onderzoekers van de universiteit van het Britse Cambridge bouwden zo’n supercondensator op uit koolstof nanobuisjes. De buisjes zijn bekleed met een geleidende polymeer. Op die manier ontstond een condensator die een miljoen maal meer energie kan bevatten dan conventionele condensator.

Condensatoren bestaan uit twee elektroden die zijn gescheiden door een isolator oftewel diëlektricum. Het oppervlak daarvan bepaalt de mate van opslagcapaciteit en de uitgangsspanning. De energiedichtheid in supercondensatoren bedraagt 7 wattuur per kilo en 10 kilowatt per kilo. De ontwikkeling van de Britse supercondensator vergde 327.000 euro subsidiegeld. De onderzoekers overleggen inmiddels met zakelijke partijen die de vinding in de praktijk willen toepassen.

Te denken valt aan elektrische voertuigen. Die verbruiken grote hoeveelheden energie om te accelereren. De lithium/ion-accu’s en brandstofcellen die voor dergelijke voertuigen zijn bedacht, leveren te weinig elektrisch vermogen om de snelheid in korte tijd te verhogen. De supercondensator kan dat wel. De uitvoering voor deze specifieke toepassing zou 200 tot 300 euro moeten kosten.

De voorziening kan ook zaktelefoons en schootcomputers langdurig van energie voorzien. De condensatoren die daarin zijn verwerkt houden ongeveer 1 micro-faraday aan energie vast. Een supercondensator kan daarentegen 2 faraday bevatten: een miljoen keer meer. De nanobuisjes hebben een kleine massa vergeleken met hun oppervlak.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels