nieuws

Strukton screent bouwplek ; Zeventien illegale bouwvakkers aangehouden bij bouw Lekbrug

bouwbreed Premium

utrecht – Strukton controleert nog deze week al haar bouwplaatsen op de aanwezigheid van illegale werknemers. Het bouwbedrijf reageert daarmee op de aanhouding van zeventien bouwvakkers die zonder juiste papieren voor Strukton aan de bouw van de derde Lekbrug werkten.

De bouwvakkers zijn woensdag tijdens een gezamenlijke actie van de politie Utrecht, de Vreemdelingendienst, de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst, en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen Bouwnijverheid opgepakt. In totaal werden 82 werknemers gecontroleerd. Vier betonvlechters werden meegenomen naar het politiebureau omdat zij mogelijk vervalste identiteitsbewijzen in hun bezit hadden. Drie steigerbouwers van een Duitse onderaannemer van Strukton beschikten niet over een juiste werkvergunning. Zij zullen door de politie teruggebracht worden naar hun thuisland. Tien Slowaakse bouwvakkers hadden wel juiste werkvergunningen en identiteitsbewijzen, maar beschikten niet over een officiële verblijfsvergunning. Zodra zijn een vast woonadres in Nederland hebben, mogen ze weer aan het werk.

Razzia

Volgens een politiewoordvoerder is de bouwplaats bij de Lekbrug in Vianen niet geheel toevallig bezocht. ‘We hadden sterke aanwijzingen dat daar illegale werknemers rond zouden lopen. Uit de lucht vallen kwam de actie dus niet.’ De ‘inval’ maakt volgens de zegsman geen deel uit van een grotere controleactie in de bouw. ‘Er vindt op de bouwplaatsen in de regio Utrecht geen razzia plaats.’ Strukton zegt dat ze er alles aan doet om te voorkomen dat het bouwbedrijf en haar onderaannemers illegalen te werk stelt. Dat dit toch is gebeurd in Vianen, kan Strukton-woordvoeder M. van Nieuwkerk niet verklaren. ‘Klaarblijkelijk is onze controle op naleving van de wettelijke bepalingen tekort geschoten.’ De komende dagen gaat Strukton andere bouwplaatsen screenen op aanwezigheid van illegalen. ‘Als we mensen met onjuiste papieren aantreffen, zullen we meteen maatregelen nemen’, aldus Van Nieuwkerk. Zij denkt niettemin dat Vianen een incident is geweest.

Reageer op dit artikel