nieuws

Scheur transferium steen des aanstoots

bouwbreed

utrecht – Aannemer Hegeman Nijverdal BV is door enkele geconstateerde technische mankementen aan de bovengrondse parkeergarage Transferium Westraven aan de A12 bij Utrecht in opspraak geraakt. De prefab constructie van de garage zou op instorten staan. ‘Het hier opgetreden ‘Tiel-effect’ slaat echter nergens op.’

Dit zegt L.J. Hegeman, algemeen directeur van Hegeman Nijverdal BV. Met verbazing nam hij vorige week kennis van forse uitlatingen van de gemeente over aanzienlijke scheuren in de prefab betonconstructie, achterstallig schilderwerk, verzakt straatwerk en plasvorming op de bovenste parkeerlaag. De schade van 500.000 euro zou verhaald worden op de bouwers. Op een totaal van 600 zijn inmiddels 50 parkeerplaatsen met een lintafzetting afgesloten. ‘Buitenproportioneel. Er is absoluut geen instortingsgevaar. Bovendien waren de mankementen ons allang bekend. En de vergelijking met de ingestorte parkeergarage in Tiel gaat volledig mank. Oorzaken en gevolgen waren al eerder in beeld gebracht. We hebben dit ook in een brief aan het parkeerbedrijf van de gemeente kenbaar gemaakt’, aldus Hegeman. Het door de Marktcombinatie APCOA gerealiseerde project is in juni 2000 opgeleverd en in juni 2001 definitief akkoord bevonden, waarna de eindoplevering heeft plaats gehad. Het Transferium is gebouwd conform het gemeentelijk ontwerp. De berekeningen en tekeningen van het constructieve ontwerp zijn in 1999 door de gemeente beoordeeld en hebben geleid tot de verstrekte bouwvergunning op 6 april 1999. Spanbeton leverde de voorgespannen bouwelementen voor de garage, die uit drie parkeerlagen bestaat waarvan twee constructief. Productmanager G. Wittebol van Spanbeton beaamt dat er geen instortingsgevaar is: ‘Paniek om niets. Het is allemaal terug te leiden op ongelukkige berichtgeving van de gemeente. Er zijn op een grotere scheur na, enkele normale scheurtjes in het beton opgetreden. Een console zal de komende weken constructief versterkt worden.’

Harmonie

Vandaag maken de betrokken partijen bekend dat de reeds langer geconstateerde mankementen in goede harmonie met de gemeente, het parkeerbedrijf, Spanbeton en de aannemer worden aangepakt. Hegeman: ‘Afgesproken is dat iedere partij, ook financieel, z’n verantwoordelijkheid nakomt. Wij doen derhalve het schilderwerk en verhelpen enige lekkage. Spanbeton voert het reparatiewerk aan de bouwelementen uit en de Gemeente pakt onder meer de slechte bestratingen aan.’

Reageer op dit artikel