nieuws

RNA-top vangt bij verkoop 18 miljoen

bouwbreed Premium

den haag – De top van het Rotterdamse vastgoedfonds Rodamco North America (RNA) heeft een ontslagpremie van 17,9 miljoen euro bedongen bij verkoop van het bedrijf aan Westfield, Simon Property en The Rouse Company. Dat blijkt uit stukken die RNA heeft vrijgegeven in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering op 26 februari. Tijdens die vergadering wordt duidelijk of de aandeelhouders de voorgenomen verkoop van RNA steunen. Westfield, Simon Property en The Rouse Company zijn bereid 6 miljard euro op tafel te leggen voor het vastgoedfonds, wat neerkomt op 55 euro per aandeel.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en de Stichting Belangenbehartiging Beleggers Rodamco North America (SBBR) hebben inmiddels te kennen gegeven vragen te zullen stellen over de hoogte van de ontslagpremie. De VEBvindt de vergoeding voor de vierkoppige leiding van RNA ìbuiten alle proportiesî. De SBBR reageert vooralsnog wat voorzichtiger. ìNaar Nederlandse maatstaven zijn deze vergoedingen hoog te noemenî, zegt SBBR-voorzitter H. Vletter-van Dort. ìNaar Amerikaanse maatstaven zijn ze echter min of meer marktconform. Desalniettemin zullen we daarover ter vergadering nadere toelichting vragen.î De ontslagpremie voor de vier RNA-bestuursleden ñ G. Egan, T. Koster, D. Weaver en L. Letchford ñ bestaat uit een vergoeding van 12,1 miljoen euro voor beÎindiging van hun arbeidscontract en een vergoeding van 5,8 miljoen euro om de Amerikaanse belastingaanslag over de afkoopsom te kunnen voldoen. Ook voor het afkopen van andere contracten moeten de nieuwe eigenaren van de vastgoedportefeuille van RNA straks diep in de buidel tasten. BeÎindiging van contracten met Amerikaanse senior managers betekent een kostenpost van nog eens 8,8 miljoen euro. En dan zijn er nog de 111 werknemers van RNA. Het afkopen van hun arbeidscontracten gaat zeker 71,6 miljoen euro kosten. Voorts krijgt de raad van commissarissen een totale vergoeding van 372.000 euro.

Hoger bod

RNA verzette zich lang tegen een overname door de Australische vastgoedbeheerder Westfield. Nadat de AustraliÎrs hun belang in RNA verhoogden naar bijna 25 procent en daarmee de zeggenschap wilden overnemen, gaven de Rotterdammers ter bescherming 14,7 miljoen aandelen uit. Die actie slaagde, maar kostte wel ruim 8 miljoen euro. Afgesproken is nu dat de nieuwe kopers, waaronder dus Westfield, die kosten voor hun rekening zullen nemen. Hoewel het RNA-bestuur zich al achter de voorgenomen deal heeft geschaard, staat de deur nog open voor een hoger bod van derden. In dat geval is RNA wel verplicht een break-up-fee van ongeveer 50 miljoen euro te betalen aan de huidige bieders.

Reageer op dit artikel