nieuws

‘RNA’ers verbeterden nog vlug even hun contract’

bouwbreed

amsterdam – De directie van Rodamco North America (RNA) heeft vorig jaar de arbeidscontracten van bestuurders en topmanagers van het vastgoedfonds sterk verbeterd. Dat gebeurde nadat duidelijk werd dat Westfield interesse had in deRotterdamse vastgoedbeheerder.

Die conclusie trekken de drie deskundigen die op verzoek van de Ondernemingskamer het beleid van het bestuur van RNA onder de loep hebben genomen. Begin deze week werd bekend dat de RNA-top bijna 18 miljoen euro ontvangt bij verkoop van het vastgoedbedrijf aan Westfield, Simon Property en The Rouse Company. Ook voor andere hoge managers zijn aantrekkelijke ontslagpremies bedongen. De totale afvloeiingskosten voor alle medewerkers kunnen oplopen tot bijna honderd miljoen euro.

Royaal

De onderzoekers noemen de vertrekregelingen ‘naar Nederlandse opvatting buitengewoon royaal’. Zij vinden het bovendien niet kies dat de arbeidscontracten van de directie zijn aangepast. ‘Dat stuit ons tegen de borst’, aldus de deskundigen. Eind vorig jaar startten zij een onderzoek naar het beleid van de RNA-top. Op dat moment was de vastgoedbelegger nog verwikkeld in een felle strijd met concurrent Westfield. Het Australische onroerendgoedbedrijf had een belang van bijna 25 procent bemachtigd in RNA en wilde daarmee meer zeggenschap binnen het fonds krijgen. Om Westfield buiten deur te houden, gaf RNA 14,7 miljoen aandelen uit aan een bevriende stichting. De Australiërs vroegen daarop de rechter een enquête in stellen naar het beleid van RNA.

Vrede

In hun rapport, dat woensdagmiddag is gepubliceerd, kraken de leden van de enquêtecommissie de beschermingswal die RNA destijds optrok. ‘Het getuigt niet van juist beleid’, schrijven ze. Volgens hen was er geen noodsituatie. Dat Westfield met haar belang wezenlijke invloed eiste, was niet onredelijk of onbehoorlijk. De deskundigen vinden ook dat RNA zich te weinig verdiept heeft in de plannen van Westfield. De RNA-directie maalt niet om de kritiek van de onderzoekers. Met Westfield is immers inmiddels de vrede getekend en is er een akkoord bereikt over de verkoop van het Rotterdamse fonds aan Westfield, Simon Property en The Rouse Company. Volgens bestuursvoorzitter G. Egan zijn RNA en Westfield overeengekomen af te zien van ‘alle mogelijke aanspraken’ die voort zouden kunnen vloeien uit het onderzoek.

Reageer op dit artikel