nieuws

Provincie Friesland krijgt drieduizend woningen extra

bouwbreed Premium

leeuwarden – Er mogen in Friesland tot 2010 zoín drieduizend extra woningen worden gebouwd. Dat heeft gedeputeerde Ruimtelijke Ordening S. Heldoorn onlangs bekend gemaakt op een symposium in Leeuwarden waar werd gesproken over nieuw te voeren provinciaal woningbouwbeleid.

De extra woningen komen boven op de bestaande plannen voor de bouw van ruim twintigduizend huizen tot 2010 en op de knelpuntenpot van 3200 woningen. De provincie stelt echter wel een paar eisen. Heldoorn: ìWe kijken nadrukkelijk naar wat de markt vraagt. Dat zijn seniorenwoningen, goedkope huurwoningen en huizen voor jonge starters.î Gemeenten kunnen aan de hand van het woonplan een beroep doen op de pot met extra woningen. Wel moet in het plan goed zijn beargumenteerd waarom de extra woningen er moeten komen. Friesland werkt als enige provincie met woonplannen. Staatssecretaris Remkes wil dat andere provincies ook met dergelijke plannen gaan werken, weet Heldoorn. Verder kwam naar voren dat in de buitengebieden te eenzijdig wordt gebouwd. ìTe weinig woningen waar echt behoefte aan is en teveel halfvrij- en vrijstaande huizen in het hoge en middensegment.î Wel gaf de gedeputeerde aan dat Friesland op de goede weg is.

Reageer op dit artikel