nieuws

Proef drainage met mijnsteen geslaagd

bouwbreed

ouderkerk – In de Geitenwei van Gouderak heeft aannemer Paans Werkendam met succes een proef gehouden met het aanbrengen van verticale drainage door een laag mijnsteen van 3,40 meter.

De in opdracht van HHR Krimpenerwaard uitgevoerde proef diende als test ter voorkoming van uitvoeringsproblemen bij de uit te voeren dijkversterking Noord & Molendijk in de gemeente Nederlek, kern Krimpen aan de Lek. Noord & Molendijk is het laatste deltawerk in de Krimpenerwaard. Het onderzoek richtte zich op de mogelijkheden van verticale drainage door een laag mijnsteen. Om het overspannen water tijdens de ophogingen snel af te voeren is het van belang verticale drainage toe te passen. De 1500 ton mijnsteen is aangevoerd uit Duitsland door Mijnster Zwijndrecht. Wicks heeft de verticale drains in de grond aangebracht. In Nederland is sinds 1999 ervaring met mijnsteen. De toepassing van dit materiaal in een dijkversterking is echter nieuw. Bij de dijkversterking Noord & Molendijk vormt onder meer de buitenwaartse stabiliteit een probleem. Om de nieuwe dijk zodanig te verbeteren dat deze veilig blijft onder de maatgevende omstandigheden, moet de dijk aan de buitenzijde worden verstevigd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels