nieuws

‘Onbegrijpelijke bezorgdheid’ PvdA over vertraging A59

bouwbreed Premium

De statenfractie van de PvdA is bezorgd dat de aanleg van de A59 tussen Oss en Den Bosch vertraging oploopt en hierdoor duurder uitvalt. De provincie bevestigt deze vermoedens, maar stelt dat al lang bekend is dat de aanleg anderhalve maand later begint.

De PvdA wil onder meer weten of de vertraging daadwerkelijk optreedt en of het klopt dat de kosten hiervan neerkomen op een kwart miljoen euro per maand.

“Beide vragen kan ik met ‘ja’ beantwoorden”, zegt woordvoerder Viguurs van de provincie Noord-Brabant. “Ik vind het vreemd dat de PvdA-fractie deze vragen stelt, aangezien allang bekend is dat we vertraging hebben opgelopen en welke kosten daarmee gemoeid zijn.”

Volgens Viguurs is de statencommissie vorig jaar in vertrouwen meegedeeld dat de aanleg later van start zou beginnen dan gepland. Als reden noemt zij het afhaken van Eurobekes, een consortium met voornamelijk buitenlandse bouwbedrijven. “Zij voldeden niet aan een aantal criteria die we hebben gesteld omtrent de pps-constructie. Toen het consortium bezwaar aantekende, heeft het ons zes weken gekost de voorbereidingen uiteindelijk weer te vervolgen.”

Viguurs betreurt het dat de PvdA doet voorkomen alsof de pps-constructie achter gesloten deuren wordt voorbereid. “Het is allemaal nieuw voor ons. Zelfs voor Nederland is het uniek. Daarom willen we in volledige transparantie opereren. We maken alles openbaar, dus ook de PvdA had kunnen weten wat de stand van zaken is.”

In april neemt de provincie het definitieve besluit over de pps-constructie voor de aanleg van de A59 tussen Oss en Den Bosch.

Reageer op dit artikel