nieuws

Nieuwe houten huizen in oud Zaandam

bouwbreed

ZAANDAM – In de omgeving van het Czaar Peterhuisje in Zaandam moet de sfeer van weleer terugkeren. Aannemer Ge Sombroek heeft samen met architect Han van Leeuwen en de Vrienden van het Zaanse Huis een herstelplan opgesteld voor de gehele Lage Horn en Krimp.

Volgens Sombroek is het voor het laatste stukje historisch Zaandam nog niet te laat. In open gaten in het gebiedje kunnen in oude bouwstijl in totaal 25 Zaanse houten huizen worden gebouwd. Na de zomer wil hij alvast een begin maken met de bouw van drie huizen aan de Lage Horn. In de jaren daarna kunnen de andere huisjes worden gebouwd. Over een periode van pakweg tien jaar moet het buurtje zo heel geleidelijk zijn oude glans herwinnen. Zijn bouwbedrijf Somass uit Wormer heeft veel ervaring met restauratieprojecten en het construeren van replica’s van de traditionele Zaanse houten huizen. ‘Bij ons gaat het niet om moderne betonnen nieuwbouw met alleen een houten buitenkant. We construeren de replica’s op traditionele wijze. Zware gebintconstructies met holle of zwanenhalskorbelen, spantconstructies met een hanenbalk; we bouwen het allemaal op een historisch verantwoorde manier. Binnen komt hedendaagse comfort, maar de buitenbetimmering blijft helemaal in stijl’, aldus Sombroek. Vorig jaar restaureerde Somass drie eeuwenoude huizen naast het Zaantheater aan de Hogendijk. ‘Nieuwbouw in de nabijheid heeft de oude sfeer zwaar aangetast. Maar de historische woningen blijken het goed te doen. Toen kwam ik op het idee dat er meer mogelijk moet zijn.’ De bouw van de traditionele huizen moet naar de smaak van de plannenmakers gepaard gaan met herstel van de oude padenstructuur en terugkeer van sloten. Vijftig jaar geleden werd de wegsloot op het Krimp gedempt. De gemeente staat niet afwijzend tegenover het voorstel.

Reageer op dit artikel