nieuws

Nederlandse tak Arden verder als nieuwe Boforce

bouwbreed Premium

coevorden – Arden Equipment Nederland is sinds begin dit jaar verder gegaan als Boforce BV. De Coevordense fabrikant van uitrustingsstukken voor graafmachines en wielladers gaat zich vooral toeleggen op uitbreiding van het assortiment producten, maar versterkt tegelijkertijd de contacten met leveranciers van grondverzetmachines voor de levering van seriematig vervaardigde uitrustingsstukken.

‘Sinds de veranderde eigendomsverhoudingen hebben we onze eerste stenenklem geïntroduceerd en zojuist hebben wij een kantelkoppeling ontwikkeld en geproduceerd, die een stuk lichter is dan die van de concurrentie’, zegt directeur Gerard Keser (36). ‘Dat is vrij geruisloos gegaan, maar nu willen we ook echt aan de weg gaan timmeren.’ Per 1 januari 2002 nam C.P.M. Jansen (directeur Hitachi Construction Machinery Europe (HCME) in Oosterhout) alle aandelen van de Nederlandse tak van Arden Equipment over van de Fransman J.P. Dorguin, die zich uitsluitend gaat bezig houden met de Franse vestiging van het bedrijf. Jansen doopte het bedrijf om tot Boforce BV, een naam die doet denken aan het verleden. Immers, een kwart eeuw geleden begon de Zweedse fabrikant Bofors het bedrijf dat kwalitatief hoogwaardige producten als tanden en later bakken produceerde en nog steeds een goede naam heeft. Sinds 1984 was het Arden Equipment, producent van zwaardere bakken, dieplepels en laadschoppen, distributeur van het lichtere materieel van de Franse fabriek en importeur van crushers en sloopscharen van het Amerikaanse LaBounty. In feite verandert alleen de naam van de in Coevorden geproduceerde producten, die alle de merknaam Boforce meekrijgen. Het bedrijf blijft handelen in producten van de Franse tak van Arden Equipment en van LaBounty. ‘En waar we nadrukkelijk aan gaan werken’, zegt Keser, ‘is onze bekendheid als producent van verlengingen van gieken en lepelstelen. Daarnaast zullen we ons toeleggen op de ontwikkeling van alles wat aan een machine kan worden gehangen.’ Daarvoor moet Keser wel een kleine inhaalslag maken. ‘De fabriek is niet meer geheel eigentijds. Daar zal in de nabije toekomst het aandachtsveld voor investeringen liggen. We hebben een wals, die weliswaar wat ouder is, maar er staat geen tweede van in Nederland. En als we verder willen met mechanisatie en robotisering, moet ook daarin worden geïnvesteerd.’ ‘Gelukkig hebben we in dit deel van het land minder moeite om goed personeel aan te trekken dan je van elders in het land hoort. En logistiek liggen we ook zo slecht nog niet als je het over de Benelux en Noord-Duitsland hebt. Tot nu toe hebben we jaarlijks nog steeds een flinke omzetgroei gemaakt. Maar’, zegt Keser, ‘de grote ‘boom’ is nu over. Ik schat dat we het dit jaar met minder groei moeten doen.’ Directeur Keser erkent, dat Boforce niet de goedkoopste fabrikant is ‘Klopt. Maar het is goed om ook naar andere aspecten te kijken. Levensduur bijvoorbeeld. Onderhoudskosten. En garantie en service. De materiaalkeus is van belang, zoals de hardheid van de messen. Kijk, iemand die intensief een poliepgrijper gebruikt, heeft er niets aan als een cilinder na tien uur werk begint te zweten en na honderd uur de geest geeft. Hij ziet het goed, als hij wat meer uitgeeft voor een duurzamer product.’

Koppelingen

‘Wij durven de concurrentie aan’, zegt Keser. ‘Aan de ene kant met onze bestaande producten en aan de andere kant met nieuwe ontwikkelingen. Wij constateren dat de machinist in toenemende mate zijn cabine niet uit wil. En dus piekeren we over wat we daaraan kunnen doen. En dus ontwikkelen we koppelingen voor hydraulische leidingen en dat volgens dezelfde filosofie: hoogwaardig materiaal, lange levensduur en lage onderhoudskosten.’ ‘We leggen ons niet alleen toe op de productie. Wij bieden oplossingen voor specifieke problemen. Dat vergt soms ingewikkeld rekenwerk, die kennis hebben wij in huis. Een uitrustingsstuk zal toch tenminste tegen de opbreekkrachten van de machine bestand moeten zijn.’ De andere kant van de medaille is een seriematige productie van uitrustingsstukken voor bepaalde typen machines. Keser en zijn mensen zoeken dus nadrukkelijk contact met dealers en importeurs. Keser: ‘Het ultieme doel is om standaard in de prijscatalogi van de importeurs te staan. Iemand koopt een machine van het merk X en koopt er als vanzelfsprekend uitrustingsstukken van Boforce bij. Als het zo ver is, is onze missie geslaagd’.’We leggen ons toe op ontwikkeling van alles wat aan machine hangt’

Reageer op dit artikel