nieuws

Nederlandse boten aan basis Dragados

bouwbreed

den haag – Nederlands baggermaterieel is de basis geweest van het bedrijf FundaciÛ de Dragados y Construcciones, later Grupo Dragados, dat in 1941 is opgericht als bedrijf voor uitvoeren van maritieme en baggerwerken. Het kreeg de beschikking over Nederlands baggermaterieel van Volker dat in Spanje door dictator Franco in beslag werd genomen.

Franco nam materieel Volker in beslag voor nieuw bedrijf

Het eerste grote werk van FundaciÛ de Dragados y Construcciones betrof een project in de haven van Tarifa. Deze was zwaar beschadigd door de burgeroorlog. In 1945 bouwde Dragados een eerste stuwdam in GaliciÎ. Het jaar erop is het bedrijf naar de beurs gegaan. De uitgevoerde projecten worden talrijker en groter van omvang. Ook werd steeds meer in het buitenland gewerkt. In 1966 is zelfstandig een eerste grote buitenlandse opdracht verkregen. Dat betrof de stuwdam bij Kadincik in Turkije. Het bedrijf heeft in de loop der jaren veel dammen gebouwd. Het heeft zich bovendien toegelegd op de aanleg Èn exploitatie van infrastructurele projecten zoals autosnelwegen en hogesnelheidslijnen. Veel van dit werk wordt verricht in Latijns Amerika. In totaal komt nu ongeveer 25 procent van de omzet uit het buitenland. In í98 hebben Dragados en FCC, de nummers 1 en 2 van de Spaanse bouw, nog fusiebesprekingen gevoerd. Die zijn mislukt. Vorig jaar is gesproken met een ander bedrijf over een fusie. Dat was Sacyr, het zevende bouwbedrijf van Spanje en niet beursgenoteerd. De onderhandelingen zijn afgeketst omdat Sacyr vond dat ze een te ondergeschikte rol in het nieuwe bestuur zou krijgen. Na mislukken van deze fusie heeft Dragados laten weten voorlopig op eigen kracht verder te gaan.

Toegeslagen

Het oude Grupo Dragados is voor 20 procent in handen van Banco Santander Central Hispano. De voorzitter van deze grootaandeelhouder is Emilio Botin, een van de rijkste mannen van Europa. Hij wil in alle opzichten nummer 1 zijn. Het is ongetwijfeld door zijn toedoen dat Dragados in Europa groot is geworden. Met de fusie is het nieuwe Grupo Dragados nu nummer 1 van Spanje en derde in Europa. Ze zijn FCC, die op 1 stond, nu voorbij gestreefd. Het leidt geen twijfel of de leiding van Grupo Dragados heeft de verwikkelingen rond HBG en Boskalis nauwlettend gevolgd. Ze hebben toegeslagen op een moment dat hen het beste leek.

Reageer op dit artikel