nieuws

NCC geeft Zweeds asfaltkartel toe

bouwbreed

De Zweedse bouwreus NCC heeft zich schuldig gemaakt aan illegale kartelvorming op de asfaltmarkt in eigen land. Dat heeft bestuursvoorzitter A. Göransson van NCC gisteren toegegeven.

Eind vorig jaar stelde de Zweedse mededingingsautoriteit een onderzoek in naar mogelijke kartelvorming in de asfaltindustrie. Behalve NCC zou ook de Zweedse Rijkswaterstaat en bouwconcern Skanska betrokken zijn bij ongeoorloofde samenwerkingspraktijken.

NCC liet daarop zelf ook een onderzoek instellen en concludeert nu op basis daarvan dat het zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan kartelvorming. Het bedrijf heeft onmiddellijk tien betrokken managers ontslagen.

Ook heeft het nieuwe richtlijnen opgesteld, die nieuwe overtredingen van de kartelwet moet voorkomen.

Serieus

“Hier is geen excuus voor”, ging Göransson gisteren door het stof. “Wet is immers wet. Het is weliswaar mijn taak om van NCC een concurrerend bedrijf te maken. Maar om dat doel te bereiken, moeten we de concurrentie aangaan in plaats van uitschakelen.”

Skanska zegt op zijn beurt niets van een asfaltkartel te weten, hoewel het ook een aantal onafhankelijke juristen bij zichzelf een onderzoek heeft laten doen. Skanska geeft er vooralsnog de voorkeur aan te blijven ontkennen, maar wil ondertussen wel graag inzage in het NCC-rapport.

“Als daaruit alsnog mocht blijken dat we bij het kartel betrokken zijn geweest, komen we met krachtige maatregelen. We nemen dit ongehoord serieus en ontoelaatbare samenwerking mag binnen ons bedrijf niet bestaan” aldus topman A. Elfner van Skanska Sverige.

Reageer op dit artikel