nieuws

Nauwelijks kwart nieuwe woningen in landelijk gebied

bouwbreed Premium

den haag – Woningbouw concentreert zich beter in de zogenoemde bundelingsgebieden dan gedacht. Van de nieuw te bouwen woningen staat 77 procent binnen deze gebieden gepland. In de Randstad ligt dit percentage hoger. De vraag naar stedelijke woonmilieus en landelijk wonen blijft het aanbod overstijgen. Dit blijkt uit de digitale nieuwe kaart van Nederland.

De concentratie van de woningbouw in de bundelingsgebieden betekent dat nog altijd 23 procent erbuiten valt, maar het ministerie van VROM, bedenker van de bundelingsgebieden voor concentraties van wonen en werken, ging uit een lager percentage in de gebieden.   Voor het eerst zijn gemeentelijke, provinciale en rijksplannen met een klik van de muis te vergelijken en voorzichtig te analyseren. Dat kan via de nieuwe kaart van Nederland die meer dan 5000 plannen combineert. De Vijfde nota ruimtelijke ordening, waar de bundelingsgebieden in staan, is nog niet vastgesteld. Toch zijn de plannen eruit al opgenomen in de verbeterde opvolger van de in 1997 verschenen nieuwe kaart. Voorzitter van de stichting De nieuwe kaart van Nederland Joost Schrijnen heeft er veel vertrouwen in dat de Tweede Kamer niet heel veel wijzigt aan de plannen van het ministerie van VROM. Er verschijnt dan ook niet meteen een nieuwe na het vaststellen van de nota. Wel hoopt hij dat het geen vijf jaar meer duurt voor de volgende versie uitkomt.

Reageer op dit artikel