nieuws

Miljoenen voor renovatie steenfabriek in Losser

bouwbreed Premium

losser – De gemeente Losser en provincie Overijssel trekken enkele miljoenen euro’s uit voor de restauratie en het behoud van de oude steenfabriek De Werklust. De uit 1905 daterende fabriek heeft tot twee jaar geleden productie gedraaid. Vorig jaar werd de gemeente Losser voor 1 miljoen euro eigenaar.

Losser wil De Werklust als industrieel monument behouden en er een toeristische en educatieve attractie van maken. Dat er in Losser een steenfabriek staat, is op het eerste gezicht uitzonderlijk. Vrijwel alle Nederlandse steenfabrieken staan langs rivieren, maar die zijn in de Twentse plaats in geen velden of wegen te bekennen. ‘In de ijstijd is hier kleigrond naartoe gebracht en is er een heus kleigat blijven liggen. Door ondernemende Twentenaren werden tal van kleioventjes gebouwd. Rond 1900 sloeg men de handen ineen en werd besloten een steenfabriek te bouwen’, zegt P. Reiderink, beleidsmedewerker monumentenzorg van Losser.

Ossesteen

De Werklust was eigendom van de familie Osse. Daar dankt de Losserse steen ook haar naam aan.Via een speciaal procédé werd de Ossesteen gebakken. Deze rode gevlamde baksteen werd tot twee jaar geleden geproduceerd. Veel Twentse woningen zijn uit de Ossestenen opgetrokken. Architectenbureau Tak uit Delft en het bureau Hopman Andres Consultants zijn bezig met een restauratieplan. Het is de bedoeling dat het complex in 2005 volledig is gerestaureerd. De gemeente Losser wil in De Werklust onder meer een expositieruimte onderbrengen en een museumwinkel met fossielen, mineralen en keramiek.

Reageer op dit artikel