nieuws

Kostenbesparingen moeten schade beperkt houden

bouwbreed

langbroek – Aalberts Industries gaat nog eens 150 arbeidsplaatsen schrappen in Duitsland. Het bedrijf ziet zich daartoe genoodzaakt vanwege de aanhoudende dip in de Duitse bouwsector.

Kostenbesparingen moeten schade beperkt houden

Vorig jaar voerde Aalberts al een reorganisatie door, die in Duitsland ongeveer 150 banen kostte. Aalberts levert kranen, fittingen, en andere producten voor verwarmings-, water- en gassystemen. Door de malaise in de Duitse bouw heeft het bedrijf de omzet daar flink zien afnemen. Aalberts is voor een groot deel afhankelijk van de oosterburen: 40 procent van de omzet wordt in Duitsland gerealiseerd. Voorlopig ziet bestuursvoorzitter J. Aalberts nog geen verbetering in Duitsland. ‘Het blijft een constant vervelend verhaal. Het management in Duitsland is goed, dat kunnen we niet de schuld geven.’ Door nog eens 150 banen te schrappen en verdere kostenbesparingen, hoopt Aalberts de schade beperkt te houden. Aalberts zag vorig jaar de totale omzet van het bedrijf met 27 procent stijgen tot 603,7 miljoen euro. De nettowinst daalde van 37,2 miljoen euro in 2000 tot 36 miljoen euro. De forse omzetstijging was vooral te danken aan acquisities. Zonder de effecten van overnames bedroeg de omzetgroei ongeveer 4 procent. Aalberts kocht vorig jaar zes bedrijven en daarnaast twee minderheidsbelangen. Het personeelsbestand groeide daardoor van 4400 naar ruim 5500. Ook dit jaar blijft Aalberts op het overnamepad, liet Aalberts weten. Om grote acquisities te financieren overweegt hij extra aandelen uit te geven. ‘Maar zeker niet meer dan 10 procent van het huidige aantal aandelen’, aldus Aalberts. Jaarlijks bieden ongeveer veertig tot vijftig bedrijven zich te koop aan bij Aalberts.

‘Uitdagend’

De nettowinst van het bedrijf werd flink gedrukt door de afschrijving van goodwill (3,9 miljoen euro) en toenemende rentekosten (van 9 miljoen in 2000 tot 16,3 miljoen euro vorig jaar). De winst per gewoon aandeel kwam 6 procent hoger uit, op 1,94 euro. Dat was ongeveer volgens verwachtingen van analisten. De winst werd ook gedrukt door de kosten die gemaakt werden om de reorganisatie door te voeren. In totaal gingen als gevolg daarvan driehonderd arbeidsplaatsen verloren. Aalberts noemt 2001 ‘een jaar met uitdagende omstandigheden’. Vooral in de chipindustrie en de bouwsector, twee belangrijke afzetmarkten van Aalberts, waren de omstandigheden niet ideaal. In het laatste kwartaal werden de minder sterke economische ontwikkelingen ook in andere sectoren merkbaar. Toch verwacht het bedrijf dat de omzet en de winst in 2002 kunnen blijven groeien. ‘Met een voortzetting van onze strategie en de algemeen verwachte opleving van de internationale economische activiteiten in de loop van dit jaar, zal de groei voor geheel 2002 kunnen toenemen’, aldus Aalberts. Een concrete uitspraak over de winst- en omzetcijfers voor dit jaar wil hij niet doen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels