nieuws

Kartelspeurders Europese Unie stimuleren klikken

bouwbreed

Kartelspeurders Europese Unie stimuleren klikken

brussel – Bedrijven die een verboden kartel waarvan ze zelf deel uitmaken, verraden aan de Europese Commissie, gaan vrijuit. Een dergelijke verklikkersregeling bestond al, maar is vanaf vandaag aangescherpt. Dat heeft de Commissie gisteren besloten. Ondernemers die onderling afspraken maken om de prijzen kunstmatig hoog te houden, krijgen steeds hogere boetes van de Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, dat belast is met concurrentiezaken. Om nieuwe kongsi’s gemakkelijker op te sporen, wordt het klikken door bedrijven gestimuleerd. Voortaan hoeft het bedrijf dat als eerste een kartel aangeeft in Brussel, niet meer bang te zijn voor boetes. Tot nu toe was de vereiste dat de informatie van de klikker van doorslaggevend belang was, maar dat geeft de bedrijven onvoldoende zekerheid voor immuniteit. Tevens zijn regelingen vastgelegd voor andere klikkende bedrijven die met Brussel samenwerken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels