nieuws

Kantoren in Noorden gewild

bouwbreed

groningen – Bovenop de binnenkort van start gaande nieuwbouw van het Europapark in Groningen, dat met ruim 200.000 vierkante meter het grootste kantorenpark van Noord-Nederland moet worden, vechten diverse noordelijke gemeenten om het hardst wie de meeste kantoorruimte weet te realiseren. Dit ondanks een aarzelende economie en de inmiddels langzaam toenemende leegstand.

Volgens directeur B. Posthumus van makelaardij en marktleider DTZ Zadelhoff in Groningen houdt die bouwdrift risico’s in, maar dreigt in het Noorden nog geen overschot van kantoren. Buiten de stad Groningen, die een spilfunctie in het Noorden heeft, doen gemeenten als Assen, Emmen, Leeuwarden, Drachten en Heerenveen hun uiterste best hun bedrijventerreinen vol te bouwen met nieuwe kantoren. Nu de eerste voortekenen van een haperende economie er zijn en kantoorruimte steeds langer leegstaat, zou je verwachten dat gemeenten pas op de plaats maken met hun nieuwbouwplannen. Niets is echter minder waar. Directeur B. Posthumus van DTZ Zadelhoff, naast de concurrenten Boelens Jorritsma en Kamminga veruit de grootste noordelijke makelaar in kantoren, wijst erop dat een groot deel van de nieuw opgeleverde kantoren vervangende nieuwbouw betreft. ‘We zien op dit moment weliswaar een iets toenemende leegstand, maar dat is geen reden reeds geplande nieuwbouw af te blazen’, legt Posthumus uit. ‘Als we bijvoorbeeld naar het Europapark in Groningen kijken, zien we dat verzekeringsmaatschappij Géové RZG daar 20.000 vierkante meter gaat betrekken. Het pand waar ze nu zitten, wordt afgestoten en waarschijnlijk gesloopt.’ Het zelfde geldt volgens Posthumus voor de Informatie Beheer Groep (20.000 vierkante meter) en de Belastingdienst (45.000 vierkante meter), die nu nog in de kantoortorens aan de Kempkensberg gevestigd zijn. ‘Wij zijn in onderhandeling met die twee partijen en als ze zich daadwerkelijk in het Europapark vestigen, blijven die verouderde kantoren aan de echt niet staan.’

Vergelijken

‘Daar komt bij’, vervolgt Posthumus, ‘dat veel in het Europapark geen nieuwbouw voor eigen risico is. Wij weten van tevoren dat Géové RZG 20.000 vierkante meter afneemt en dat geldt natuurlijk voor meer partijen. Overigens verwachten we desondanks dat het Europapark pas ergens tussen 2010 en 2015 helemaal ingevuld zal zijn.’ Volgens Posthumus wordt de kantorenmarkt vaak ten onrechte vergeleken met de woningmarkt. ‘Die gekte op de huizenmarkt heeft niets uitstaande met de kantorenmarkt. Ten eerste gaat het vrijwel altijd om huur en niet om koop. Dat kun je niet met elkaar vergelijken.’

Rust

‘Een zekere leegstand is wel gezond voor de kantorenmarkt, want dat bevordert de rust en de doorstroming. Enkele jaren geleden was sprake van een tekort en dat zijn we nu met al die bouwplannen flink aan het inlopen. Het punt is nog niet bereikt dat we moeten stoppen met bouwen. Dat zou overigens wel kunnen gebeuren als het opeens verschrikkelijk slecht zou gaan met de economie.’ Posthumus is wel van mening dat ongebreideld bouwen voor eigen risico in het Noorden in principe alleen maar in de stad Groningen verantwoord is. ‘We hebben in een plaats als Heerenveen gezien dat daar in het verleden toch iets te veel gebouwd is. Daar moet je natuurlijk wel je nieuwbouwbeleid op aanpassen. Maar in een stad met een uitstraling als Groningen, met straks zo’n 900.000 vierkante meter kantoorruimte, kan er nog steeds wel wat bij.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels