nieuws

Jongeren bouwen huizen in Marokkaanse sloppenwijk

bouwbreed Premium

amsterdam – Een groep van 25 Marokkaanse jongens uit Amsterdam gaat in Marokko huizen bouwen voor bewoners van een sloppenwijk. Over twee weken vertrekken ze naar de stad Larache in Noord-Marokko. Daar helpen zij tien maanden bij het bouwen van de huizen. De bedoeling is dat ze daarna een baan vinden in Nederland.

Het project is een initiatief van het Euro-Mediterraan Centrum Migratie en Ontwikkeling (EMCEMO). ‘Deze probleemjongeren krijgen een kans werkervaring op te doen en hun geboorteland op een andere manier te leren kennen’, aldus projectleider J. Ramah. ‘Van Marokko hebben ze een vervormd beeld. Ze gaan er alleen met vakantie naar toe. Het echte leven met alle armoede kennen ze niet.’ Meedoen kunnen jongens van 18 tot 30 jaar die langer dan een jaar werkloos zijn. Eerst volgen zij een cursus van zes weken waarin ze leren in teamverband te werken en zelfstandig te wonen. In Larache gaan ze in totaal 164 huizen bouwen. Dat gebeurt met speciaal ontworpen cementblokken die licht zijn en makkelijk te stapelen. Het is de bedoeling dat de bewoners ook later de blokken zelf kunnen gieten en gebruiken voor hun huizen.

Kavels

De Marokkaanse regering heeft kavels ter beschikking gesteld. Larache telt circa 100.000 inwoners. Een op de drie mensen woont volgens EMCEMO in sloppenwijken. Deelnemer R. Akalay heeft veel zin om weg te gaan: ‘Het geeft een goed gevoel arme mensen te gaan helpen. En Larache ligt vlakbij zee, met een mooie natuur en lekker veel vis eten.’ Twee jaar geleden had EMCEMO een soortgelijk project. Toen vertrokken twintig jonge Marokkanen naar Tanger om werkervaring op te doen in de IT-sector. Maart 2001 kwamen ze terug naar Nederland. Vijftien van hen hebben werk gevonden. Twee anderen zijn een eigen IT-bedrijfje begonnen.

Reageer op dit artikel