nieuws

Itho wint VSK-prijs met hoogrendementwasemkap

bouwbreed

Itho uit Schiedam heeft de VSK-prijs 2002 gekregen voor diens hoogrendement wasemkap. Die is bedoeld voor woningen met een centraal ventilatiesysteem waarin de bewoners een motorloze wasemkap moeten gebruiken.

Deze zuigen soms niet meer dan 35 procent van de kookdampen af. De kap van blaast een luchtgordijn rond de kookplaat waardoor de dampen onder de wasemkap blijven en vervolgens door het centrale ventilatiesysteem verdwijnen. Zo verlaat 80 tot 90 procent van de kookdampen de woning. De jury van de VSK-prijs selecteerde uit ruim 75 inzendingen tien genomineerden en reikte twee eervolle vermeldingen en een ereprijs uit. Hilti ontving de ene eervolle vermelding voor een detector die leidingen en wapeningstaal in muren opspoort. De elektronica geeft van elk obstakel de diepte aan. Het ROC Zadkine uit Rotterdam nam de tweede eervolle vermelding in ontvangst voor de wijze waarop de instelling de kennis van installatietechniek overdraagt via het project ëMKB-Route in het MBOí. De ereprijs ging naar A. Kamer, onder meer voormalig voorzitter van de VSK-adviescommissie. Itho ontving de prijs vanwege het innovatieve aspect. Voorzitter ir. J. Dekker van de Raad van Bestuur TNO hield zijn gehoor voor dat innovatie door samenwerking ontstaat. Meer dan voorheen zal de industrie in overleg met de installateur producten moeten ontwikkelen. De installateur moet er op zijn beurt achter zien te komen welke wensen bij de consument leven. De samenwerking brengt wat Dekker een ëclustereconomieí noemt op gang. Innovatie is verre van simpel en slechts zelden toe te schrijven aan ÈÈn ëWillie Wortelí.

Reageer op dit artikel