nieuws

Isofloc vraagt na snelle groei om faillissement

bouwbreed Premium

berlijn – Isofloc GmbH uit Lohfeld in Duitsland heeft faillissement aangevraagd bij het gerechtshof in Kassel. Het bedrijf produceert isolatiematerialen op basis van gebruikt krantenpapier. Isofloc is in 1983 opgericht, en heeft inmiddels 56 medewerkers.

In 1999 verlaagde Isofloc zijn prijzen. Vorig jaar maakte de onderneming een onstuimige groei door, terwijl de totale markt voor isolatiematerialen in Duitsland fors terugliep. Volgens D. van der Woude van Warmteplan in Brummen, de importeur van Isofloc in Nederland, heeft de aanvraag geen gevolgen voor de Nederlandse markt. ‘We hebben net een vrachtwagen binnen, dus de leveranties gaan gewoon door. Het is een conflict tussen directeuren. Ik weet dat er voldoende interesse is voor Isofloc en hoop dat het bedrijf verkocht wordt.’ Volgens een bericht uit Duitsland heeft oprichter Welteke-Fabricius (voor 43 procent eigenaar) besloten tot de prijsverlaging. Zonder een periode van verlies zou het bedrijf zijn afzet niet hebben kunnen vergroten. Siekmann (voor 28 procent eigenaar) heeft Ralf Marx als bedrijfsleider aangetrokken, die in 2001 het bedrijf weer op de winstkoers moest brengen. Welteke-Fabricius moest in het najaar van 2001 het veld ruimen. Volgens hem moet Siekmann nogmaals voor een financiële injectie zorgen, maar de mede-eigenaar voelt daar niets voor. Volgens D. van der Woude is de markt voor Isofloc in Nederland ‘gestaag’. ‘De duurzaam-bouwenmarkt is er eigenlijk niet meer, het zijn nog maar enkele architecten die duurzame materialen toepassen. Dat is vooral een kwestie van prijs.’

Reageer op dit artikel