nieuws

In gww prijsconcurrentie grootste probleem

bouwbreed Premium

amsterdam – Gebrek aan geschoolde vakmensen blijft een probleem in de bouw. Voor de burgerlijke & utiliteitsbouw is dit het grootste knelpunt. De grond-, water- en wegenbouw lijkt er iets minder last van te hebben. Voor de bedrijven in deze sector weegt de prijsconcurrentie zwaar.

In gww prijsconcurrentie grootste probleem

Het lijkt allemaal wat minder te worden in de b&u-bouw. Het aantal vacatures is lager geworden en bedrijven raken in rustiger vaarwater, zo schrijft het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid in het rapport ‘Ontwikkelingen en vooruitzichten van bouwbedrijven in 2002′. Niettemin staat gebrek aan geschoold personeel met stip bovenaan het lijstje van de aannemers als hen gevraagd wordt naar knelpunten. Twee op de drie bedrijven heeft er echt last van. Toch blijkt dat het allemaal inderdaad minder wild wordt. Een jaar eerder noemde dik 70 procent van de bedrijven personeelstekort als grootste knelpunt. Ook het inhuren van onderaannemers scoort met 48 procent lager dan de 60 procent in 2000. B&u-aannemers maken zich verder zorgen over de loonkosten. Door het gebrek aan personeel zijn die de laatste tijd fors gestegen. Gww-aannemers zijn daarover nagenoeg even bezorgd. Voor deze bedrijven vormt de prijsconcurrentie het grootste probleem ondanks de beter gevulde orderportefeuilles. Zo’n 70 procent van hen heeft daar last van. Uiteraard is er op dit punt een groot verschil tussen kleine en grote bedrijven. Die laatste hebben veel te maken met openbare aanbestedingen waar de prijsconcurrentie hoger is dan bij onderhandse aanbestedingen of een-op-een verkeer. Zo’n 84 procent van de grote bedrijven klaagt dan ook over de prijsconcurrentie.

Reageer op dit artikel