nieuws

Hotelcomplex op Eiland van Brienenoord

bouwbreed

ROTTERDAM – Op de punt van het Eiland van Brienenoord, een autovrij, groen gebied in Rotterdam, kan in 2003 worden begonnen met de aanleg van een 70 meter hoog hotelcomplex. Omringd door natuur en water en met zicht op de skyline van Rotterdam, denkt de gemeente aantrekkelijke omstandigheden te bieden voor een conferentieoord.

‘Waarom helemaal naar Renesse of Rockanje? Sluit je maar af op het Eiland van Brienenoord, want ook daar ben je omgeven door de natuur’, blikt verantwoordelijk wethouder H. Kombrink (ruimtelijke ordening) vooruit. Het voor een klein gedeelte onder de drukke Van Brienenoord liggende eiland, is volgens Kombrink ook een uitkomst voor mensen die in de nabijgelegen Kuip of de Topsporthal moeten zijn. Het hotelcomplex krijgt 180 kamers en 55 appartementen. Ook komt er, weggewerkt in het bestaande dijklichaam, een parkeergarage voor 470 auto’s. Automobilisten kunnen dan wel het eiland op met de wagen, maar het vervoermiddel moet worden achtergelaten in de garage. Voor wandelaars is aan de andere zijde van het eiland een brug voorzien. De appartementen kwamen in de eerste plannen niet voor, maar zijn volgens de gemeente nodig om voor financiering van het gehele plan met beheer van het groen op de rest van het eiland. Hiervoor is naar schatting zo’n 6 miljoen euro nodig. De bouw van het twintig verdiepingen hoge hotel wordt geschat op 55 miljoen euro. De SP in de Rotterdamse gemeenteraad vindt dat de bouw het unieke karakter van het gebied aantast en begint de actie ‘Stop de landjespikkers van het Eiland van Brienenoord’. Het Wereldnatuurfonds (WNF) was tot woensdag betrokken bij het project, maar haakte af omdat de natuur te weinig ruimte krijgt in de plannen. De gemeente Rotterdam hoopt dat het Zuid-Hollands Landschap de taak van het WNF overneemt. Voor de bouw kan beginnen, moet er eerst een nieuwe brug komen, aangezien de huidige brug volgens deskundigen op instorten staat. Bezien wordt nog of de aanvoer van bouwmateriaal wellicht over water kan. (anp)

Reageer op dit artikel