nieuws

Hardhout wijkt voor Modiwood

bouwbreed

amsterdam – Mondjesmaat verschijnen steeds meer gemodificeerde houtsoorten op de markt. Zachthoutsoorten die zodanig zijn behandeld dat het de duurzaamheid van hardhout krijgt. Nieuw is Modiwood, dat door Fetim Bouwen & Wonen samen met een Finse Partner werd ontwikkeld en sinds kort op de Nederlandse markt verkrijgbaar is.

Het is net als met culinaire hoogstandjes en eten uit de gaarkeuken. Alles heeft zijn prijs en je krijgt de kwaliteit die hierbij past. Aan het woord is A.P. Wieringa, commercieel directeur bij Fetim Bouwen & Wonen naar aanleiding van de introductie van Modiwood. ‘Modiwood is een vijfsterrenproduct. Ook grote volumes passen hier niet bij. Het is de bedoeling dat we in het eerste jaar slechts enkele duizenden kubieke meters Modiwood op de markt brengen.’ Modiwood is gemodificeerd Europese zachthout. Op het ogenblik gaat het nog om naaldhout. Maar volgens Wieringa is het de bedoeling op korte termijn ook loofhoutsoorten toe te passen.

Proces

Het modificeren bestaat uit een proces van gecontroleerde verhitting en afkoeling. Hierdoor verandert de celstructuur van het hout, waardoor het een aantal eigenschappen krijgt die je niet van zachthout zou verwachten. Het hout krijgt een duurzaamheidsklasse die volgens Wieringa tussen 1 en 2 in zit. Verder krijgt het hout de eigenschap praktisch niet te ‘werken’, als gevolg van een zeer lage vochtopname en kleurt het donkerbruin. Bescherming is wel noodzakelijk om vergrijzing bij voortdurende blootstelling aan uv-licht te voorkomen. Hoewel het Modiwood al enkele jaren bestaat, is het nog maar sinds kort geschikt gemaakt om het Nederlandse klimaat te trotseren. In tegenstelling tot het Plato-procédé, waarbij het hout een modificatieproces van een week doormaakt, duurt het Modiwood-proces slechts 24 uur.

Temperaturen

Thermisch modificeren is in feite een bakproces. Maar door het hout snel te verhitten en af te koelen, zou het kunnen scheuren. Bij Plato probeert men dat te voorkomen met een driestapsprocédé, waarbij het hout langer wordt verhit, bij relatief lage temperaturen. Account manager W.J. Bluyssen van Plato acht het thermisch modificeren van hout binnen 24 uur minder beheersbaar en daardoor te riskant. Toch meent Wieringa dat het Modiwood-proces voldoende garantie biedt om scheurvorming te voorkomen. ‘Het gaat ons juist om de goede kwaliteit. Het is een product dat zich zal blijven onderscheiden in de prijs- en kwaliteitsverhouding’, aldus Wieringa. De eerste projecten waarbij Modiwood wordt toegepast zijn op korte termijn te verwachten.

Reageer op dit artikel