nieuws

Groep Fortis trekt zich terug uit geldverspillende Berlaymont-renovatie

bouwbreed

brussel – De Groep Fortis is niet langer bereid geld te stoppen in de geldverspillende en jarenlange vertraagde renovatie van het Berlaymontgebouw, het vroegere hoofdkwartier van de Europese Commissie in Brussel.

Dit betekent dat de federale Belgische minister Daems, verantwoordelijk voor overheidsbedrijven, op zoek moet gaan naar een bedrag van 670 miljoen euro om de renovatiewerken na 31 maart te kunnen laten doorgaan. Die dag loopt namelijk de kredietlijn voor de renovatie af, die inmiddels een achterstand van vijf jaar heeft opgelopen en waarvan de beëindiging nog altijd niet vaststaat.  Fortis kapt niet alleen met de co-financiering van de peperdure renovatie van het Berlaymontgebouw, het wil ook niet langer participeren in het kapitaal van de opdrachtgever, de NV Berlaymont 2000, waarin het samen met Dexia Bank een belang heeft van 30 procent. De overige 70 procent zijn in handen van de Belgische staat, die nu als hoofdaandeelhouder zal moeten bijspringen om te voorkomen dat Berlaymont 2000 failliet gaat. De Groep Fortis trekt zich terug uit de bodemloze Berlaymontput omdat de werken aan het gebouw de afgelopen tien jar volkomen uit de hand zijn gelopen. Het budget is verschillende malen overschreden zodat de totale kosten voor de asbestverwijdering, renovatie en bijkomende onkosten vier keer zo hoog liggen als oorspronkelijk werd begroot. Ook de zeer vertraagde renovatiewerkzaamheden, de onbekwaamheid van de NV Berlaymont, het geruzie tussen aannemers en het financiële gesjoemel zat Fortis al geruime tijd dwars. Intussen beraadt de Dexiagroep zich op de vraag of ze na het afhaken van Fortis medeaandeelhouder zal blijven. Ook de Europese Commissie is niet te spreken over gang van zaken rond de renovatie. Ze wil terugkeren naar het Berlaymontgebouw, maar niet opdraaien voor de meerkosten van de renovatie. De Commissie is klaar voor onderhandelingen met de Belgische regering voor een terugkeer naar Berlaymont, maar ‘niet tegen elke prijs’.

Reageer op dit artikel