nieuws

Gewonde door neerstorten plafond zwembad Nijmegen

bouwbreed Premium

NIJMEGEN – In het Nijmeegse zwembad West is een deel van een plafond naar beneden gevallen. Bij het ongeluk raakte een 37-jarige man uit Weurt lichtgewond. Onderzoek moet uitwijzen of mogelijk chloride-spanningscorrosie de boosdoener is geweest.

In het nieuwe recreatiegedeelte van het Nijmeegse zwembad is drie jaar geleden een verlaagd plafond aangebracht. De dragende constructie waarop de platen lagen brak zondagochtend af. Hierdoor vielen zes plafonddelen in het bad. Het is niet de eerste keer dat een zwembadplafond het begeeft. Vorig jaar was erosie aan het roestvaststalen ophangsysteem de oorzaak van een soortgelijk ongeval in Steenwijk. Twee gloednieuwe zwembaden in Den Bosch werden eind vorig jaar enige tijd gesloten toen bleek dat het ophangsysteem corrosie vertoonde. TNO stelde na het ongeluk in Steenwijk een onderzoek in. Destijds was in kringen van ontwerpers, bouwers en beheerders van zwembaden niet bekend dat bepaalde soorten roestvaststalen ophangstangen plotseling konden breken. Het bleek dat onder invloed van temperatuur, chloordampen en belasting haarscheurtjes kunnen ontstaan in het plafondsysteem. De scheurtjes zijn niet altijd aan de oppervlakte zichtbaar. Na het onderzoek adviseerde TNO beheerders van zwembaden hun plafonds goed na te kijken en te controleren op roest.

Onbekend

In het buitenland was het probleem met de ophanging al langer bekend. In 1985 vielen in Zwitserland twaalf doden door een vallend plafond. Als gevolg hiervan werden in Zwitserland en Duitsland de gebruikte staalsoorten begin jaren negentig verboden. In Nederland was het fenomeen tot het ongeluk in Steenwijk onbekend. Volgens directeur Jacobs van NV Sportfondsen Nijmegen was net vorig week een afspraak gemaakt met de Arnhemse aannemer Van Wijnen voor eventuele aanpassingen aan het plafond. Jacobs: ‘We verwachtten niet dat na drie jaar de platen er al af zouden vallen.’

Reageer op dit artikel