nieuws

‘Economie boven veiligheid bij bouw van Bonte Wever’

bouwbreed Premium

ARNHEM – De gemeente Hardenberg stelde het belang van recreatiecentrum de Bonte Wever voor de plaatselijke economie en werkgelegenheid boven de veiligheid van het gebouw.

Dat staat in het rapport van het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampen (Nibra), waar het Radio 1-journaal beslag op wist te leggen. Het congres- en recreatiecentrum in Slagharen brandde op 7 mei 2001 volledig af, alsmede een nabijgelegen woonboerderij. De schade liep in de tientallen miljoenen euro. Het Nibra heeft van de verantwoordelijke gemeente Hardenberg en de regionale brandweer IJssel-Vecht de opdracht gekregen het incident te evalueren. Het instituut deed dat aan de hand van de correspondentie tussen gemeente, brandweer en eigenaar en interviews met de betrokkenen. Het rapport dient als basis voor een commissie onder leiding van de Groningse brandweercommandant Faber. Die onderzoekt op dit moment welke lessen er uit de bestrijding van de brand getrokken kunnen worden. Uit de onderzochte correspondentie en de interviews blijkt dat de Bonte Wever niet voldeed aan de eisen van de brandweer. Dat geldt voor de periode vanaf het ontstaan van het centrum in 1981 tot aan de dag van de brand. Het college van burgemeester en wethouders van Hardenberg stelde wel termijnen vast waarbinnen aan de eisen moest worden voldaan, maar legde nooit een dwangsom op. Evenmin trok Hardenberg de gebruiksvergunning in. Reden voor die terughoudendheid was volgens betrokkenen, zo meldt het Nibra-rapport, de relatief hoge werkloosheid in de jaren tachtig. De Bonte Wever zorgde voor veel directe en indirecte werkgelegenheid in Slagharen en omgeving. (anp)

Reageer op dit artikel