nieuws

Corus akkoord met 7 procent meer loon

bouwbreed Premium

ijmuiden – Staalbedrijf Corus en de vakbonden hebben gistermorgen na ruim twintig uur onderhandelen een cao-akkoord bereikt. De circa 10.000 werknemers krijgen 7 procent meer loon over een periode van 26 maanden.

In een eerder stadium eisten de bonden 4 procent loonsverhoging over een periode van een jaar. Corus gaf toen aan niet verder te willen dan een salarisverbetering van 1 procent voor veertien maanden. De onderhandelingen voor de cao, die met terugwerkende kracht per 1 februari ingaat, verliepen de laatste rondes behoorlijk stroef. De werknemers toonden zich de laatste weken al bereid acties te voeren. De bonden hadden Corus een ultimatum gesteld om voor 14 februari met een beter bod te komen. Dat leidde tot de uitnodiging om dinsdag te komen overleggen. Het verbeterde bod bestond aanvankelijk uit een cao van 26 maanden met nauwelijks meer dan 1 procent meer loon. De bonden veegden dat van tafel. Daarna kwam men alsnog tot een akkoord. De onderhandelaar van FNV Bondgenoten zegt blij te zijn dat de partijen eruit zijn. ‘Het is een goed resultaat.’ Naast het loon hebben de bonden ook resultaat geboekt op het gebied van ouderenbeleid. Werknemers die in 1945 zijn geboren mogen met vervroegd pensioen op hun 61ste jaar. Werknemers die in 1946 zijn geboren krijgen er vijftien vrije dagen bij. Volgens de FNV-onderhandelaar kan de Corus-cao dienen als, ‘een goed voorbeeld voor de bedrijven waar de werkgevers moeilijk doen. Zeker voor die bedrijven waar het ook wat slechter gaat, zoals bij Corus.’ CNV Bedrijvenbond is uitermate tevreden met het bereikte akkoord. ‘Dit is het best denkbare resultaat’, aldus een woordvoerder van de bond. ‘Deze principeovereenkomst wordt absoluut positief voorgelegd aan de leden.’ Dat zal vandaag in drie sessies gebeuren. Het resultaat daarvan moet vanavond bekend zijn.

Reageer op dit artikel