nieuws

Brits gasinfrastructuurbedrijf Transco schrapt 2400 banen

bouwbreed Premium

londen – Transco, het bedrijf dat het Britse gasnet aanlegt en beheert, gaat 2400 van de 14.000 banen schrappen, zo heeft moederbedrijf Lattice meegedeeld. De herstructurering moet over een periode van twee jaar bijna 375 miljoen euro aan besparingen opleveren.

Transco is het infrastructuurbedrijf dat in 1997 is ontstaan door de opsplitsing van het voormalige staatsbedrijf British Gas. BG zelf werd al in 1986 geprivatiseerd. Volgens Transco komt de veiligheid van het gasnet niet in het geding, maar de vakbonden zijn daar niet zo zeker van. ìWij denken dat Transco niet meer veilig kan werken als er zoveel banen verdwijnenî, aldus Dave Johnson van de vakbond Unison. Bestuursvoorzitter Sir John Parker zegt dat Transco aan de nieuwe verplichtingen zal voldoen ìzonder de veiligheid, betrouwbaarheid of service terug te brengenî. De bonden hebben aangekondigd gedwongen ontslagen niet te zullen accepteren.

Prijsverlaging

Transco moet de prijzen die worden berekend aan de gasleveranciers verlagen in opdracht van de toezichthouder op de geliberaliseerde gasmarkt Ofgem. Ofgem eist dat de monopoliehouder Transco dit jaar al 4 procent prijsverlaging doorvoert, gevolgd door nog eens 2 procent per jaar tot 2007. De distributiekosten vormen circa 35 tot 40 procent van de gemiddelde gasrekening voor de consument. Afgelopen voorjaar lekte een geheim rapport uit waarin stond dat Transco juist 950 mensen tekort kwam. Veel werknemers draaien al weken van 48 uur om de vele gaslekken aan te pakken. Transco zou volgens dat rapport de komende vijf jaar 50 procent meer moeten investeren om het Britse gasnet kwalitatief te verbeteren, maar dat zou tot een verhoging van de gasrekening leiden.

Reageer op dit artikel