nieuws

Bouw protesteert tegen oorlogsbegroting Bush

bouwbreed

washington – De bouwsector in de Verenigde Staten is in rep en roer. De ëoorlogsbegrotingí van president Bush snijdt diep in de federale bouwbudgetten. Vooral de wegenbouw moet het ontgelden, evenals de gevangenisbouw. De aannemers protesteren hevig, maar willen ook niet worden beschuldigd van gebrek aan vaderlandsliefde.

ìWe zullen alles doen om deze reductie teniet te doenî, zegt John Carney, woordvoerder van de American Council of Engineering Companies. Ook Stephen Sandherr van de Amerikaanse Associated General Contractors (AGC) protesteert tegen de verlaging van het bouwbudget in de oorlogsbegroting van Bush, zoals ze wordt genoemd. De president wil 29 procent minder besteden aan wegenbouw, 16 procent minder aan waterbouw (zelfs een stop op nieuwe projecten) en 4 procent minder aan milieuprojecten. Het Clean Water Project wordt 10 procent gekort en de drinkwaterprogrammaís worden bevroren. Volgens Christine Whitman van het U.S. Environmental Protection Agency (EPA) zou het budget voor milieuprojecten verdubbeld moeten zijn om het voorgenomen programma uit te kunnen voeren. Terwijl de infrastructuur van de Verenigde Staten schreeuwt om onderhoud wordt slechts het budget voor de behuizing van de U.S. General Services Administration flink verhoogd, met 44 procent voor nieuwbouw en 19 procent voor renovatie en onderhoud. Voor de huisvesting van militairen trekt Bush 12 procent meer uit dan in 2001. De gevangenisbouw moet het echter met 31 procent minder doen.

Terugval

Volgens Carney wordt het een moeilijke tijd voor de Amerikaanse bouw. Geen enkel bedrijf heeft in zijn planning rekening gehouden met een dergelijke terugval. Volgens Peter Loughlin van de AGC zal de hele bevolking onder de oorlogsbegroting lijden. ìInfrastructuur mag niet worden verwaarloosd, we zullen er op de lange termijn de prijs voor betalenî, stelt hij. Aan de ene kant proberen de overkoepelende organisaties van ingenieurs en aannemers de verlaging van de budgetten ongedaan te maken, aan de andere kant willen ze niet van een gebrek aan patriotisme worden beschuldigd. John Bonassi, directeur van Dick Corp in Pittsburgh, verwacht niet dat politici de bouw te hulp zullen schieten. Niemand wil tegen de begroting stemmen. Iedereen is bang voor een nieuwe daad van terrorisme tegen de Verenigde Staten. Ongeveer tegelijk met het verschijnen van de begroting kwam in New York het internationale bedrijfsleven bijeen in het ëWorld Economic Forumí. De pers mocht er niet bij zijn, maar kreeg achteraf wel te horen dat het ëDisaster Response Networkí is opgericht. Grote bouwbedrijven, zoals Turner, Leo A Daly, Skanska, Halcrow, Bechtel, Hindustan Construction en Ryder USA hebben zich achter het initiatief geschaard.

Reageer op dit artikel