nieuws

BelgiÎ wil laag btw-tarief houden voor restauratie

bouwbreed Premium

brussel – BelgiÎ wil het bestaande lage btw-tarief van 6 procent handhaven voor onderhoud en restauratie. Hiervoor is toestemming nodig van de Europese Commissie. Ook voor herstructureringsprojecten denkt het kabinet aan belastingvoordeeltjes.

De Belgische premier Verhofstadt kondigde dit tot grote vreugde van bouwend BelgiÎ aan tijdens het eerste Bouwforum in Brussel van de Confederatie Bouw. BelgiÎ kent voor onderhoudswerk al langer het lage btw-tarief in plaats van de 21 procent die normaal bij onze zuiderburen wordt gerekend. Verhofstadt reageerde verder positief op een idee vanuit de bouw om voor sloop- en herbouwprojecten eveneens het lage btw-tarief te hanteren voor de eerste 50.000 euro. Dat zou, zo menen de bouwers, net het zetje kunnen geven om herstructureringsprojecten rendabel van de grond te krijgen. In BelgiÎ, dat zoín 75 procent eigen woningen kent, is het nog moeilijker dan in Nederland dergelijke projecten van de grond te krijgen. De bouw klaagde daarnaast over het aloude probleem dat er veel te weinig wordt geÔnvesteerd in wegenonderhoud. Volgens de voorzitter Coirbay van de Confederatie Bouw is per jaar voor het normale onderhoud 1,5 tot 2 miljard euro nodig. Sinds het midden van de jaren tachtig is er maar tussen de 900 miljoen en de 1,3 miljard per jaar geÔnvesteerd in wegen. ìDeze zware achterstand moet dringend worden ingelopenî, aldus Coirbay. Aan dit probleem kon Verhofstadt echter niets doen. Sinds de staatshervormingen in BelgiÎ in de jaren tachtig is de zorg voor de wegen een zaak van de gewestregeringen geworden.

Reageer op dit artikel