nieuws

Bastion Hotels eist van oud-werknemers detacheringsbureau geld voor onbetaalde overnachtingen

bouwbreed

utrecht – Hotelketen Bastion gaat rekeningen van in totaal 70.000 euro indienen bij oud-werknemers van het failliete detacheringsbureau Bouwpartners. Het hotelbedrijf wil een groot aantal onbetaalde overnachtingen op hen verhalen nu bij Bouwpartners niets meer te halen valt.

Bastion Hotels eist van oud-werknemers detacheringsbureau geld voor onbetaalde overnachtingen

Volgens de FNV Bouw en de Hout- en Bouwbond van het CNV zijn inmiddels acht bouwvakkers die destijds voor Bouwpartners werkten, door Bastion aangeschreven. De deurwaarder die door de hotelketen in de arm is genomen, heeft de bonden laten weten dat er nog meer zullen volgen. ‘In totaal gaat het om 70.000 euro’, zegt C. Peijster namens de vakbonden. Peijster vindt de actie van Bastion ‘onverteerbaar en schandalig’. Bouwpartners is aansprakelijk voor de openstaande rekeningen, niet de werknemers die namens hun baas in de hotels hebben geslapen, meent de vakbondsman. Dat Bouwpartners failliet is gegaan en daardoor niet kan betalen, behoort volgens hem tot het normale ondernemingsrisico dat elk bedrijf loopt. Bastion beroept zich echter op de uniforme voorwaarden vastgesteld door de Federatie Horeca. Daarin staat dat degene die in het hotel overnacht aansprakelijk is voor de nota.

Uitchecken

Een gesprek tussen de vakbonden en de directie van de hotelketen over de kwestie heeft niets opgeleverd. ‘Ze wilden er eigenlijk niet over praten. We werden botweg verwezen naar de deurwaarder.’ Dat betekent volgens Peijster dat de vakbonden de claims namens de bouwvakkers zullen gaan aanvechten bij de rechter. Ook zal de horecafederatie gevraagd worden de algemene voorwaarden te wijzigen. ‘Gebeurt dat niet, dan zullen we werknemers die namens hun baas in een hotel overnachten, erop moeten wijzen dat ze contant geld mee krijgen of een bankgarantie. Alleen zo kan dan nog voorkomen worden dat zij achteraf aansprakelijk worden gesteld voor de nota.’ Directeur M. Willems van Bastion vindt de kritiek van de vakbonden niet terecht. ‘Wij doen niets onoorbaars’, aldus Willems. ‘Wij vinden gewoon dat een deel van de rekeningen betaalt moet worden.’ Volgens hem is een deel van de onbetaalde overnachtingen niet door Bouwpartners maar door de werknemers zelf geboekt. ‘Bij het uitchecken werd dan wel eens geroepen ‘de rekening moet naar Bouwpartners’, maar zo werkt het natuurlijk niet.’ Willems zegt rechtszaken niet te vrezen. ‘De bonden proberen voor hun leden te repareren wat niet te repareren is. Als we naar de rechter moeten, dan moet dat maar.’

Gebruik

Bouwpartners, dat vorig jaar juni failliet werd verklaard, maakte veel gebruik van de Bastion-hotels om bouwvakkers onder te brengen. Zo werd onder meer een groep van veertig Slowaakse timmerlieden ruim twintig weken ondergebracht in Bastion-hotels in Zoetermeer en Geleen. Volgens Peijster betreffen de vorderingen van Bastion echter voornamelijk Nederlandse bouwvakkers.

Reageer op dit artikel