nieuws

Asfaltcentrale Alphen wordt verplaatst

bouwbreed

alphen aan den rijn – Heijmans gaat zijn asfaltcentrale in Alphen aan de Rijn verplaatsen naar een locatie buiten de gemeentegrenzen. Dat heeft het bouwbedrijf afgesproken met de gemeente en projectontwikkelaar Amvest.

De verhuizing van de omstreden asfaltfabriek zal vóór het einde van 2004 plaatsvinden. De kosten van de verplaatsing worden gedragen door Heijmans, de gemeente Alphen aan den Rijn en Amvest. Een nieuwe locatie voor de asfaltcentrale is nog niet gevonden. De fabriek is de laatste maanden inzet geweest van talrijke rechtszaken. Enkele weken geleden bepaalde de Raad van State dat de centrale de paralleltrommel, waarmee oud-asfalt wordt gerecycled, niet meer mag gebruiken. De installatie veroorzaakt volgens het rechtsorgaan te veel stank- en geluidshinder. Eerder verloor Heijmans al een zaak over verhoging van de fabrieksschoorsteen. Met een hogere pijp had Heijmans de toegenomen stankhinder willen opvangen. De verhoging bleek echter in strijd met het bestemmingsplan. Ook vocht Heijmans tevergeefs een productievermindering aan. Door alle verloren zaken is het bestaansrecht van de centrale in gevaar gekomen. Heijmans was daarom meer dan ooit bereid in te stemmen met een kostbare verhuizing. De gemeente streeft al jaren naar verplaatsing van de asfaltcentrale. Omdat de fabriek een doorn in het oog van omwonenden is, maar ook omdat ze woningbouwplannen in de omgeving in de weg staat. Vastgoedbedrijf Amvest wil op een naastgelegen stuk grond 225 woningen ontwikkelen. ‘Dat is niet mogelijk zolang die fabriek daar staat’, zegt een woordvoerder van Amvest. Het bedrijf draagt maar liefst 2,2 miljoen euro bij aan de verhuizing van Heijmans’ asfaltcentrale. ‘Maar nu hebben we wel de zekerheid dat onze woningbouwplannen door kunnen gaan.’ De gemeente legt voor de verhuizing bijna een miljoen euro op tafel. Heijmans neemt de sloop van de fabriek voor zijn rekening en draagt zorg voor de eventuele sanering van het terrein. Uiteindelijk zal Alphen aan den Rijn de vrijkomende grond kopen en herbestemmen voor ‘lichte bedrijvigheid’.

Reageer op dit artikel