nieuws

Arnhem: schoonmaak vervuild Neproma-terrein van start

bouwbreed Premium

Arnhem: schoonmaak vervuild Neproma-terrein van start

arnhem – Deze week wordt begonnen met de schoonmaak van het zwaar vervuilde Neproma-terrein in de Arnhemse Burgemeesterswijk. Het karwei gaat twaalf tot twintig jaar duren en kost miljarden euro’s. De vervuiling van het voormalige bedrijfsterrein van de poetsdoekenwasserij kwam begin jaren negentig aan het licht toen omwonenden gezondheidsklachten kregen. Na jaren van onderzoek bleek dat de bodem vervuild is met allerlei oplosmiddelen, die nodig waren voor het reinigen van de fabriekspoetsdoeken. De vervuiling is tot een diepte van ruim een meter via het grondwater naar omliggende tuinen gesijpeld. Onder toezicht van energiebedrijf Nuon worden ondergrondse persleidingen aangelegd van het terrein achter het centraal station naar industrieterrein Het Broek aan de Rijn in Arnhem. Negen miljard liter grondwater wordt via die leidingen weggepompt. Buizenfabriek Chorus gaat een groot deel van het vervuilde grondwater gebruiken als koelwater. Het vervuilde water wordt uiteindelijk gefilterd in een voor Akzo aangelegde waterzuiveringsinstallatie. De grond moet naar verwachting tot een meter diep worden afgegraven. Op het Neproma-terrein moet ook nog asbest verwijderd worden. Het projectbureau verwacht dat de eerste tuinen van omwonenden nog voor de zomer schoon zijn. (anp)

Reageer op dit artikel