nieuws

Amstelstation krijgt hoge buren

bouwbreed

Amstelstation krijgt hoge buren

AMSTERDAM – In de omgeving van het Amstelstation creëert Amsterdam een nieuw hoogbouwgebied. Aan het einde van de Wibautstaat is plaats voor meer dan tien hoge gebouwen van 70 tot 100 meter. De komst van de hoge gebouwen is onderdeel van het afgelopen week door de gemeente gepresenteerde masterplan om van de lelijkste straat van Nederland een aantrekkelijke stadsboulevard te maken. De Wibautstraat krijgt het aanzien van een groene laan met bomen. Verder komen er spelregels voor toekomstige nieuwbouw. De begane grond moet met winkels, horecabedrijven en kleinschalige kantoren levendig worden. Gebouwen krijgen ondergrondse parkeergarages. Ook komen er afspraken over een samenhangende bebouwingshoogte van 11 meter aan het begin van de Weesperstraat tot een hoogte van maximaal 100 meter aan het einde van de Wibautstraat De Wibautstraat en de Weesperstraat in het verlengde daarvan zijn het product van zware ingrepen in de jaren vijftig. Onder invloed van stedenbouwer Cornelis van Eesteren werd begonnen aan de bouw van een brede verkeersweg. In de jaren zeventig werd daar echter weer vanaf gezien. De straat ontaardde zo in een onsamenhangende verzameling (vaak lelijke) gebouwen.

Reageer op dit artikel