nieuws

Ambtenaren Suriname gaan voor woningzoekenden

bouwbreed

paramaribo – Je hebt geen huis, er is een wachtlijst van bijna 40.000 woningzoekenden en het ministerie van Volkshuisvesting is al jaren niet in staat om al die problemen op te lossen. Dus ten einde raad kraak je een leegstaand pand. Dat mag niet, maar het wordt gedoogd.

Totdat het ministerie ruimte nodig heeft om diezelfde ambtenaren, die jou niet aan een huis kunnen helpen, een dak boven het hoofd te geven en wil dat je met je gezin de gekraakte lokatie verlaat. Dit lot staat tachtig Surinamers te wachten die des duivels zijn op minister Paul Somohardjo. ‘Die man is niet in staat om ook maar één huis te laten bouwen en nu dreigt hij ons weg te sturen.’ Het draait allemaal rond het voormalige tehuis voor moeilijk opvoedbare meisjes, dat in de volksmond bekend staat als Mi Abri. De laatste bewoner vertrok jaren geleden, reden voor radeloze woningzoekenden om hier illegaal onderdak te zoeken. ‘We zochten al jaren tevergeefs naar huizen voor onze gezinnen, maar door het ministerie werden we van de ene naar de andere instantie gestuurd. We staan op de wachtlijst voor een woning. Die is echter zó lang en er worden geen nieuwe huizen gebouwd, dus we komen nooit aan de beurt’, klaagt één van de krakers. Hij zegt dat ze zich desnoods met geweld zullen verzetten tegen de actie van het ministerie.

Wachten

Sinds enkele jaren geleden is Mi Abri het thuis van zo’n tachtig mensen, maar ze dreigen hun illegale woonruimte nu kwijt te raken aan ambtenaren van Volkshuisvesting. Want het ministerie wil uitbreiden en heeft het oog laten vallen op het voormalige tehuis. Minister Somohardjo trok donderdag demonstratief met een legertje ambtenaren en zwaar materieel naar het terrein aan de Maystraat en liet het erf alvast schoonmaken. Tevens heeft hij de krakers een maand de tijd te geven om elders onderdak te zoeken. ‘Waar moeten wij heen?’, vraagt een kraker zich wanhopig af. Maar bij Somohardjo hoeven ze niet te rekenen op enige sympathie. ‘Deze locatie behoort het ministerie toe. Waarom zou de overheid wat moeten huren terwijl we overal in de stad ruimte hebben. Dat de krakers zeggen dat ze nergens naartoe kunnen, zet wat mij betreft geen zoden aan de dijk. Ze moeten op hun beurt wachten, net zoals iedereen.’

Reageer op dit artikel