nieuws

Zonneweg moet uitstralen dat het om energiebesparing gaat

bouwbreed Premium

De energiebesparende Zonneweg van KWS is op het oog niet te onderscheiden van andere wegen. Dat moet anders vindt de Kema, die zich in opdracht van de wegenbouwer met de ontwikkeling van de weg heeft beziggehouden.

Acht studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem zijn door Kema aan het werk gezet om het verborgene van de techniek aan het licht te brengen. Zij presenteerden hun ideeën deze week.

Blauwe patronen in het asfalt kunnen de weggebruiker erop attenderen dat het geen doorsnee weg is, bedacht een van de studenten. Een ander idee is een patroon van klinkers in het asfalt, dat het ritme van het woord zonneweg hoorbaar maakt. Ook is het mogelijk om langs de weg een glazen zitbank neer te zetten, waar het opgewarmde water uit de weg doorheen stroomt.

“De gedachte achter deze ontwerpopdracht is dat bijvoorbeeld gemeenten die de weg toepassen ook willen laten zien dat ze duurzaam bouwen. Zonnecellen hebben van zichzelf al een bepaalde uitstraling”, legt Kema-medewerker E. de Vries uit. “Maar aan de zonneweg is niets bijzonders te zien, dus moeten er visuele elementen aan toegevoegd worden.”

Direct uitvoerbaar zijn de meeste ideeën niet, zegt De Vries. “We hadden de ontwerpers dan ook geen beperkingen opgelegd. De gekleurde patronen in de weg reflecteren waarschijnlijk te veel zonnewarmte en de klinkers doen afbreuk aan de geluidwerende eigenschappen van het zoab. Maar op sommige locaties is het idee van de klinkers misschien wel toepasbaar. Wij hebben ook alleen de ideeën willen aandragen. Het is aan de opdrachtgevers wat ermee gebeurt.”

Reageer op dit artikel