nieuws

Witte glasvezels voordeliger dan gangbare spouwisolatie

bouwbreed

Directeur Evertse van isolatiebedrijf Nico Kool twijfelt geen moment. Het inblazen van witte glasvezels in de spouwmuren van nieuwbouwwoningen wordt een groot succes. Per kilo is het duurder dan de gangbare isolatiematerialen, maar het is lichter en kost daardoor per woning uiteindelijk minder.

“Rockwool heeft wel inblaaswol, maar die is van steenwol. Dit is een witte glaswol, zonder toegevoegde lijm. We gaan hem toepassen in de nieuwbouw, daarvoor is hij speciaal ontwikkeld. Het is gespoten glas, behandeld met een siliconenachtige coating. In Engeland wordt 60 procent van de nieuwbouw met dit systeem geïsoleerd”, aldus de enthousiaste importeur. Hij roept bouwend Nederland op om naar de Bouwvakbeurs in Zuidlaren te komen. Op vrijdag 25 januari vindt een presentatie plaats van het InstaFibre White Whool systeem. Daarbij zal de Britse leverancier van de glasvezels, de knowhow en inblaasapparatuur aanwezig zijn.

Engelse ponden

“We kopen het in Engelse ponden aan, maar het is uiteindelijk toch goedkoper”, stelt Bob Evertse. “Je hebt minder materiaal per woning nodig. Waarom zowel Rockwool als Isover geen vergelijkbaar product hebben? Hun producten stammen uit de jaren zeventig en zijn bestemd voor de na-isolatiemarkt. De steenwol- en glaswolplaten hebben een meerwaarde en zijn daarom duurder. Zij hebben er geen belang bij om hun spouwwol en inblaaswol door te ontwikkelen voor de nieuwbouw.”

Dat vindt J. Nijkamp, productmanager bij Isover, gezocht. “De concurrentie in de markt is hevig. Alles wat interessant is voor onze klanten grijpen we met beide handen aan”, zegt hij. “Als de ontwikkeling van spouwwol voor nieuwbouw zinvol was, hadden we het al gedaan.”

Anders bouwen

Nijkamp wijst erop dat de omstandigheden niet overal hetzelfde zijn. “In Frankrijk bouwt men met grote blokken en isolatie aan de binnenkant. In Engeland wordt ook totaal anders gebouwd. Een typisch Nederlands verschijnsel is de luchtspouw. Overigens blijkt uit onderzoek dat het volledig vullen van de spouw geen probleem hoeft op te leveren. Het vocht wordt vooral door de buitenkant van het buitenblad afgevoerd. De luchtspouw is niet zo heel erg belangrijk. het gebruik van isolatieplaten heeft vooral met de verwerking te maken. Bij nieuwbouw zijn platen veel handiger dan ingeblazen spouwwol.”

Evertse denkt daar anders over. “Een metselaar moet niet isoleren, dat is werk voor isolatievakmensen. Met het InstaFibre White Wool systeem gaat het sneller, goedkoper en kwalitatief beter”, stelt hij.

Garantie

Volgens Adviesburo Nieman uit Utrecht is het bouwsysteem in Nederland eigenlijk niet op ingeblazen vezels ingesteld. T. van Son: “We hebben bijvoorbeeld NEN 2778 en NPR 2652. De richtlijn stelt een luchtspouw van minimaal 30 millimeter als voorwaarde. Ook voor de GIW-garantie is een luchtspouw van 30 millimeter verplicht.”

Evertse en zijn collega Van der Velde, directeur van glaszetters- en schilderbedrijf Nico Kool uit Groningen, zien geen probleem. Van der Velde moet lachen om het idee dat de garantie niet zou kunnen worden gegeven. De ervaringen in Groot-Brittannië zijn zo goed dat de isolatie daar 25 jaar wordt gegarandeerd. De glasvezels zijn zo behandeld dat de kans op doorslag en vochtplekken in de woning nihil is. Het Komo/BKB-attest is net binnen. De verovering van de markt kan beginnen.

‘Luchtspouw eigenlijk overbodig’

Reageer op dit artikel