nieuws

Werkboek lood wordt niet vies van vingerafdrukken

bouwbreed

Metselbedrijf Gebroeders van der Heijden presenteert op de Bouwvakbeurs een losbladig boek met snij-, vouw- en 3D-tekeningen van loodloketten voor gemetselde schoorstenen. Alle bladen zijn geplastificeerd, zodat het lood geen vieze vingerafdrukken op de pagina’s kan achterlaten.

In feite is het een soort tabellenboek. Alle afmetingen van loodloketten voor de prefab gemetselde schoorstenen staan erin. Dat is makkelijk voor de aannemer. De afmetingen zijn afhankelijk van de dakhelling. Voor elke dakhelling van 25 tot en met 70 graden bevat het boek een blad met afbeeldingen en afmetingen. De schaal van de tekeningen is 1:10. De loodsnijder moet de tekeningen dus nog wel opschalen, maar meer rekenwerk is overbodig.

De tekeningen gaan uit van een lagenmaat van 62,5 millimeter. Een andere maat kan betekenen dat de loketten iets meer of minder overlap krijgen. Misschien is er een loket extra nodig. Op de bladen staan in het renvooi enkele gegevens over het gewicht bij toepassing van NHL 18, het lood dat in de meeste gevallen wordt toegepast. De gegevens zijn tot op de tiende millimeter uitgerekend. Het had ook een computerprogramma kunnen zijn. Het geeft aan hoe industrieel metselbedrijf Gebroeders van der Heijden is ingesteld. De prefab schoorstenen, kolommen en schuttingen worden in de fabriek met meer precisie vervaardigd dan op de bouwplaats haalbaar lijkt.

Achterin het boek staan twee tekeningen over het aanbrengen van lood bij renovatie en bij nieuwbouw. Als de optie voor renovatie kwalitatief voldoende is, waarom is het extra lood in de nieuwbouw nodig? Het boek beantwoordt die vraag niet.

Prefab schoorsteen met loketten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels