nieuws

Wavin in Zweden betrokken bij illegaal kartel

bouwbreed

De waterleidingbuizenfabrikanten Uponor, Wavin en KWH Pipe zijn door de rechter in de Zweedse hoofdstad Stockholm veroordeeld tot een boete wegens illegale prijsafspraken. De boete bedraagt in totaal 1,15 miljoen euro, waarvan 200.000 euro voor rekening van Wavin komt. De drie ondernemingen hebben zich volgens het vonnis in de jaren 1993-1995 schuldig gemaakt aan kartelvorming door de markt onderling te verdelen, afspraken te maken over de prijs en informatie uit te wisselen over de afzetvolumes met als opzet het verhinderen van concurrentie.

De Zweedse mededingingsautoriteit Konkurrensverket toont zich uitermate in zijn sas met het vonnis. Deze instantie loopt al geruime tijd te hoop tegen het internationaal gezien hoge prijsniveau op de binnenlandse bouwmaterialenmarkt. Het is de eerste keer dat in Zweden een kartel van een dergelijke omvang gerechtelijk is veroordeeld.

Reageer op dit artikel