nieuws

Vesteda bouwt in Maastricht woon-werkwoningen

bouwbreed Premium

Belegger Vesteda gaat tachtig woon-werkwoningen in drie blokken bouwen op het Ceramiqueterrein in Maastricht. De huurwoningen gaan tussen de 750 en 800 euro per maand kosten en worden eind 2003 opgeleverd.

Het project is ontworpen door architect Jo Janssen en moet nog worden aanbesteed. De drie blokken bestaan uit drie, vijf en zes verdiepingen. De woningen krijgen vier tot zes kamers. Ze worden gesitueerd rond een plantsoen aan een pleintje.

Dat het complex in de nieuwbouwwijk Ceramique wordt gerealiseerd is volgens Vesteda geen toeval: wonen en werken worden in de ‘freelance-woningen’ net zo geïntegreerd als in de hele wijk het geval is. De functies in deze Maastrichtse wijk aan de Maas bestaan voor zestig procent uit wonen, voor dertig procent uit werken en voor tien procent uit recreatie.

Volgens directeur W. Geven van de Vesteda-vestiging in Maastricht is er de laatste tijd veel vraag naar dit soort woningen. Daarin zijn afgescheiden ruimtes voorzien met een eigen ingang, waar mensen met vrije beroepen kunnen werken.

Doelgroepen zijn onder meer freelancers, artsen, apothekers, ontwerpers, reclametekenaars en consultants. De werkpraktijk is in principe op de benedenverdieping, de woonruimte bevindt zich daarboven.

In een toelichting zegt Geven dat hem geen andere soortgelijke projecten van deze omvang in Nederland bekend zijn. In die zin gaat het volgens hem om een bijzonder project. Geven zegt te verwachten dat de behoefte aan woningen voor freelancers en mensen met vrije beroepen de komende jaren sterk zal toenemen. Deze mensen hebben vaak voorkeur voor huren boven kopen. Mensen uit deze doelgroep hebben volgens hem niets aan een vestiging op een industrieterrein, een kantorenpark of in een reguliere woonwijk. Ze zoeken een omgeving waarin wonen en werken geïntegreerd zijn.

Reageer op dit artikel