nieuws

Stadsgracht Den Bosch op nieuwe parkeergarage

bouwbreed Premium

Den Bosch bouwt een ondergrondse parkeergarage naast de Bossche vestingwerken. Bovenop het bouwwerk wordt de stadsgracht in oude luister hersteld.

Over enkele jaren moet de bouw beginnen van de 1100 plaatsen tellende drielaags garage, die naar schatting 35 miljoen euro gaat kosten. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft een voorlopig ontwerp vastgesteld, waarmee de bestemmingsplanwijziging in gang kan worden gezet.

Het ontwerp is van Van Roosmalen Van Gessel Architecten uit Delft, dat ook het totaalplan voor de Bossche vestingwerken opstelde.

De gemeente wil de bouw van de parkeergarage op het Vonk en Vlam-parkeerterrein combineren met de restauratie van de vestingwerken. De stadsmuur is op deze locatie onzichtbaar, doordat de aangrenzende voormalige stadsgracht tot bovenaan de muur is gevuld met grond. In het nieuwe plan wordt dit ongedaan gemaakt en stroomt het water er weer langs.

Vanuit de parkeergarage bereiken de bezoekers per loopbrug over de gracht de binnenstad. Onderweg passeren ze door een bestaand gat de stadsmuur en lopen de bezoekers onder de Hekellaan door. Het bastion Baselaar herbergt de toe- en uitrit van de parkeergarage. De tennisclub die daar nu nog is gevestigd, wordt verplaatst. De parkeergarage betekent een toename van 300 parkeerplaatsen. Het parkeerterrein bij de Parade, vlak bij de kathedraal, verdwijnt.

Reageer op dit artikel