nieuws

Software berekent kosten weggebruiker

bouwbreed Premium

De Federal Highway Administration (FHWA) in de Verenigde Staten brengt software op de markt voor het bepalen van de ‘soft costs’ van de wegenbouw. Daarmee worden de kosten van vertraging voor weggebruikers bedoeld, bijvoorbeeld bij het onderhoud aan rijkswegen.

Het McTrans Center van de Universiteit van Florida in Gainesville (USA) zorgt voor de distributie van QuickZone. Het programma is ontwikkeld door de FHWA en software-ontwikkelaar Mitretek en kost 195 dollar.

QuickZone maakt gebruik van een spreadsheet voor de invoer van gegevens van het wegennet dat onderhanden wordt genomen. De gebruiker moet die gegevens dus zelf invoeren. De ‘output’ heeft de vorm van een grafiek die laat zien hoeveel voertuigen vertraging oplopen en wat de kosten van die vertragingen zijn.

Het programma berekent verschillende scenario’s en doet suggesties voor alternatieve oplossingen die minder kosten voor de weggebruikers met zich mee brengen.

Een testversie van QuickZone kan worden gedownload van www.tfhrc.gov/its/quickzon.htm.

Reageer op dit artikel