nieuws

Scherpe daling prijs van landbouwgrond

bouwbreed Premium

De prijzen voor landbouwgrond hebben een scherpe daling ingezet. In het noorden van het land leverden de hectaren vorig jaar 10 tot 15 procent minder op dan in 2000. Gemiddeld ging in Nederland een bunder landbouwgrond vorig jaar van de hand voor 34.659 euro. In 2000 werd in doorsnee nog 318 euro meer betaald voor een hectare. De sterke waardevermindering van agrarische gronden hangt nauw samen met het veranderende landbouwbeleid. Momenteel stoppen negentig bedrijven per week waardoor extra grond op de markt komt.

Een drukkend effect hebben ook de naweeën van de veeziekten MKZ en BSE. De Nederlandse landbouw neemt zich de tijd om weer op adem te komen en investeert bij bedrijfsmiddelen zeer terughoudend.

Hoge grondprijzen doen zich vooral voor in Brabant, Zuid-Holland en Utrecht. In deze provincies is de druk op de grond nog steeds erg groot.

Reageer op dit artikel